COVID-19 ми даде POTS синдром — ето как животът ми драматично се промени

...
Тази статия е само за информационни цели и не замества
Коментари Харесай

Тази статия е само за информационни цели и не замества професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Свържете се с квалифициран медицински специалист, преди да се занимавате с каквато и да е физическа активност или да правите каквито и да било промени в диетата, лекарствата или начина си на живот.

Когато повечето хора чуят думата „POTS“, те може да си помислят какво отиват да сготвя за вечеря. Но свързвам думата с травма, безпокойство и медицинско състояние, с което се боря ежедневно.

Всичко започна, когато се заразих с COVID-19 в началото на 2023 г. Въпреки че повечето пациенти с COVID изчезват симптомите си за няколко часа седмици, моята се влоши с времето.

Разбрах, че нещо не е наред, когато един ден почти ми припадна под душа. Чувствах се замаяна, гадеше ми се и краката ми станаха наситено лилави на цвят.

След множество лекари, кардиолози и ревматолози ми казаха, че имам POTS синдром. Но какво е това и как се отразява на живота ми?

Какво е POTS?

POTS или синдром на постурална ортостатична тахикардия е състояние, което причинява различни симптоми при преминаване от легнало положение до изправяне, като замаяност, умора и ускорен сърдечен ритъм.

Обикновено автономната нервна система на тялото ви балансира кръвното ви налягане и сърдечната честота, за да поддържа кръвта ви да тече правилно в тялото ви, без значение в каква позиция се намирате.

Но ако имате POTS, тялото ви не балансира автоматично кръвоносните съдове и сърдечната честота. В резултат на това кръвното налягане и сърдечният ритъм могат драстично да се променят.

„Разбрах, че нещо наистина не е наред, когато един ден почти ми прилоша под душа. Чувствах се замаяна, гадеше ми се и краката ми станаха тъмно лилави." Джулия Рани

Тъй като кръвта не се изпомпва правилно към мозъка ви, тя може също да се натрупа в краката ви, причинявайки стъпалата и краката да променят цвета си.

Можете да получите POTS, след като получите инфекция, състояние или заболяване като COVID, диабет, лупус или лаймска болест. Може да се развие и след заразяване с нещо друго, което атакува автономната ви нервна система.

Моята диагноза

Освен почти загуба на съзнание по време на душ, първите ми основни симптоми на POTS бяха силна умора и замаяност . По същество бях язден на дивана и всеки път, когато се опитах да се изправя, главата ми се втурваше и стаята се въртеше.

Основни задачи като готвене или оправяне на леглото ми се превърнаха в предизвикателство и моят психичното здраве беше сериозно засегнато. Моят лекар ми каза, че симптомите ми са просто безпокойство, но знаех, че е нещо повече.

В отчаян опит да потърся помощ се присъединих към онлайн клиниката Long COVID на Cornerstone Physiotherapy, която също е специализирана в POTS в Greater Район на Торонто.

„При преминаване от легнало към изправено положение пулсът ми ще се увеличи с поне 50 удара в минута. За контекст , сърдечната честота на средния човек трябва да се увеличи само с 10-15 удара." Джулия Рани

Моят специалист подозираше, че имам POTS поради моите преобладаващи симптоми. За да се уверя, той ме накара да тествам пулса си, докато лежах и след това се изправих с моя Apple Watch.

При преминаване от легнало към изправено положение пулсът ми щеше да се увеличи с поне 50 удара на минута. За контекст, пулсът на средния човек трябва да се увеличи само с 10-15 удара. За да отговаряте на условията за POTS, сърдечната ви честота трябва да се увеличи с поне 30 удара в минута при преминаване от легнало към изправено положение.

Изпратиха ме на ревматолог, за да провери автоимунната ми система, а след това и на кардиолог да изследва сърцето ми. От тези назначения стана ясно, че имах POTS, предизвикана от COVID.

Скорошно международно проучване показа, че приблизително 67 процента от превозвачите на дълги разстояния с COVID имат някаква форма на дисфункция на нервната система след инфекция и 30 процента отговарят на изискванията за POTS.

Как POTS влияе на живота ми?

Всеки случай на POTS е различен, но за мен ежедневието сега изисква организация и планиране.

Поради моята умора и симптоми, наред с плана ми за лечение, имам право да изгарям само определено количество калории на ден и не мога да стоя прав за дълги периоди от време.

Като се има предвид това, Вече не мога да правя чай, да си правя косата и грима или да закусвам, докато ставам сутрин. Трябва или да седна, за да свърша тези задачи, или да правя почивки между тях. Ако трябва да отида на социално събитие, трябва да почивам предишния ден, часовете преди събитието и целия ден след него.

В настоящия момент трябва да лежа поне 15 минути на всеки час, консумирайте поне 5000 mg сол на ден, за да поддържате високо кръвното си налягане, пийте почти три литра течности на ден, за да увеличите обема на кръвта и носете компресионни панталони, за да предотвратите натрупването на кръв.

"Аз съм повече от състоянието си. Аз съм повече от здравето си. И няма да позволя на POTS да превземе живота ми." Джулия Рани

< /blockquote>

Жегата също може да предизвика замайването ми, така че прекарах по-голямата част от лятото вътре. Това е изключително разочароващо, когато всички мои приятели и семейство са навън, наслаждавайки се на слънцето и участвайки в забавни дейности без мен.

Но въпреки разбитото ми сърце, аз се опитвам да остана обнадежден. Много хора с POTS могат да забележат появата и изчезването на симптомите с течение на времето. Имам страхотен медицински екип зад гърба си и корекциите в диетата, физическата активност и лекарствата могат да подобрят качеството ми на живот.

Най-важното е, че моята система за подкрепа, включително семейството, приятелите и колегите, ми помага да се издигна в слаби дни и ми напомня, че съм повече от моето състояние. Аз съм повече от здравето си. И няма да позволя на POTS да превземе живота ми.

Кажете ни какво мислите, като коментирате по-долу и туитнете @! Следвайте ни ви.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР