Тази седмица за първи път в историята на Съединените американски

...
Тази седмица за първи път в историята на Съединените американски
Коментари Харесай

Кевин Маккарти спаси САЩ от фалит. Но не и себе си... от съпартийците в Конгреса

Тази седмица за първи път в историята на Съединените американски щати главен водач в Конгреса беше свален от поста си. Крайнодясната секта на републиканците в профил съпартиеца си Кевин Маккарти като ръководител на Камарата на представителите поради договорката му с демократите, която оказа помощ страната да избегне банкрут.

Въпреки че получи поддръжката на 210 от хората си, единствено 8 твърдолинейни републиканци бяха задоволителни да извърнат вота против него. Така техните гласове и тези на 208 души от Демократическата партия се оказаха решаващи.

Накратко – двете камари, виновни за законодателната власт в Съединени американски щати, имат свои водачи. Докато вицепрезидентът Камала Харис е отпред на Сената, Камарата на представителите има собствен ръководител – а постът му е третият най-съществен в страната.

Как се стигна дотук, какъв брой дълго може да остане идващият определен водач и има ли късмет това да бъде Доналд Тръмп – описваме в този момент.

 

Мат Гейц изпъкна като главен зложелател на Маккарти още от избирането му на лидерския пост при започване на годината. И преди дни го потвърди още един път – точно Гейц, който е непосредствен до Тръмп, инициира отстраняването на ръководителя на Камарата на представителите.
 MATT GAETZ CONGRESS AP Мат Гейц от редиците на крайнодесните републиканци в Камарата на представителите. Снимка: АР
Подобно искане в долната камара е отправено първо през 1910 година. Тогавашният ръководител – Джоузеф Кенън от Републиканската партия, самичък предлага да бъде свален, само че не получава задоволително гласове. Оттогава до процедурата се е стигало още два пъти, само че в никакъв случай не е била подлагана на гласоподаване. Поне до този месец.

Маккарти си потегли невиждано по този начин, както и застана отпред на Камарата на представителите – определен от рекордния 15-и път, след дълги договаряния, напрежение и знаци за разделяне в редиците на републиканците той зае поста при започване на януари. И остана на него близо 9 месеца.

В рамките на месец той провокира неодобрение в редиците на републиканците по две тематики – импийчмънта на Джо Байдън и парите в бюджета на Съединени американски щати.

В началото на септември Маккарти инициира следствие за вероятно премахване на американския президент, само че без гласоподаване в Камарата на представителите. Не всички в партията на Маккарти обаче поддържаха хода му – до момента в който най-консервативните републиканци упорстваха да се работи против Байдън, други разясниха, че към момента няма задоволително доказателства за събаряне на президента, а това обезсмисля процедурата.

Преди 4 години самият Маккарти подлагаше на критика демократите, че задействат импийчмънт против тогавашния президент, Доналд Тръмп, преди да бъде утвърден бюджет. Но в този момент се оказа в сходна на тяхната обстановка.
 MCCARTHY AP 2 Кевин Маккарти. Снимка: АР
В края на септември – за повторно тази година, Съединените щати застанаха на ръба на банкрута поради неналичието на утвърден годишен бюджет до 1 октомври, както е по проект, което би означавало Вашингтон да не може да покрива отговорностите си. Конгресмените трябваше да гласоподават, с цел да избегнат прекъсване на работата на държавното управление, само че не го направиха в точния момент.

Тази изключителна обстановка изискваше изключителни решения и – макар неодобрението на някои свои сътрудници, Маккарти контракти законопроект за краткотрайно финансиране с поддръжката на.

Пакетът изключи помощ за Украйна за милиарди долари на фона на продължаващата съветска инвазия. Но сделката избегна прекъсването на парите за федерални организации, за обществено слаби, за заплатите на близо 4 млн. държавни чиновници.

Така Маккарти предотврати банкрута, само че си навлече други неприятности . Подкрепата от демократите разгневи крайнодесните републиканци, измежду които е и Мат Гейц. Затова съобщи, че предлага отстраняването на Маккарти. А той му отговори с къс пост в обществената мрежа Twitter, към този момент позната с името X: „ Дай го насам. “

Петима от осемте републиканци, дали своят вот за свалянето на Маккарти, не го поддържаха и при избора му за поста. Тази седмица самият той ги упрекна, че оказват помощ на Демократическата партия да опита да си върне контрола над Камарата на представителите, откакто го загуби на последните избори в Съединени американски щати . Но и самият Маккарти търсеше поддръжката на съперниците предишния уикенд, с цел да прокара законопроекта, с който незабавно да се финансира държавното управление.

, които поддържаха Мат Гейц в отстраняването на ръководителя. Почти всеки има евентуален претекст за „ углавен избор “:
Анди Бигс (Аризона) – през януари той беше един от съперниците на Маккарти за председателския пост, само че гласовете за него бяха надалеч от нужните, с цел да бъде определен. Ели Крейн (Аризона) – „ Всеки път, когато болшинството ни е имало шанса да се бори за смела, трайна смяна за американския народ, управлението се отдръпва и приема ограничения с повече поддръжка от демократите, в сравнение с от републиканците “, съобщи Крейн в Twitter/X. Боб Гууд (Вирджиния) – един от критиците на договорката, която Маккарти реализира с демократите, с цел да избегне блокаж на работата на държавното управление в края на септември. Кен Бък (Колорадо) – един от съперниците на Маккарти по започнатото следствие за импийчмънт на президента Джо Байдън. Бък е песимистичен, че има задоволително доказателства за триумфа на сходна процедура. Мат Роузендйел (Монтана) – един от скептиците за военната помощ за Украйна, който гласоподава срещу нея с аргумента, че Съединени американски щати имат по-важни цели, като да вземем за пример сигурността и граничния надзор на юг. Тим Бърчет (Тенеси) – разгласи, че е взел решението след телефонен диалог с Маккарти, в който той се „ подиграл “ на Бърчет, че отправил молитва, обвързвана с вота за премахване на ръководителя.  Нанси Мейс (Южна Каролина) – „ Става дума за доверие и за това да държиш на думата си. Става дума за това да накараш Конгреса да си свърши работата “, разяснява в обществените мрежи Мейс за свалянето на Маккарти.  CONGRESS CHAIR HOUSE AP Председателското място в Камарата на представителите краткотрайно остана празно след отстраняването на Кевин Маккарти. Снимка: АР
Свалянето на Маккарти от поста по избор на личната му партия, наподобява, е единствено началото на явното разделяне измежду републиканците. Сега някои от тях желаят и Мат Гейц да загуби мястото си в Конгреса, с настояването си да отстрани досегашния ръководител.

Но, паралелно с това, би трябвало да обсъдят и кого да предлагат за водач на Камарата на представителите. Това ще се случи на съвещание при закрити врата, само че неналичието на косенсус към една фигура може да забави процеса. За да бъде определен, кандидатът ще би трябвало да получи 217 гласа, в случай че в деня на вота всички 433-ма членове на долната камара са в залата.

На потегляне – последната задача на ръководителя на Камарата на представителите беше да остави лист с евентуални краткотрайни негови наследници , до избирането на нов водач. На първо място в този лист е Патрик Макхенри , който краткотрайно извършва длъжността от тази седмица. Възможно е той да остане ръководител и за непрекъснато след идното гласоподаване за поста.
 PATRICK MCHENRY AP Временно заемащият поста ръководител на Камарата на представителите, Патрик Макхенри. Снимка: АР
До момента главните кандидати за ръководител на Камарата на представителите са двама. И към този момент потвърдиха, че ще вземат участие в конкуренцията:
Стийв Скалийз (Луизиана) – водач е на републиканското болшинство в долната камара; съобщи, че се кандидатира „ със мощно чувство за отговорност “ и има „ потвърден опит в това да сплотява разнообразни гледни точки “ в партията си. Джим Джордан (Охайо) – съдружник на Доналд Тръмп и водач на една от комисиите в Конгреса, ангажирани с импийчмънта на Джо Байдън; разяснява, че ще премери сили с останалите съперници за поста, тъй като „ е нужно обединяване “.
Един от сред двамата се оказва помощта за Киев. Докато Скалийз поддържа програмата на Вашингтон за образование на украински военни, Джордан е измежду републиканците, които са „ срещу “.

Междувременно самият Кевин Маккарти също има право да взе участие във вота , само че към този момент разгласи, че няма да го направи.

Американски медии спрягат и други имена, в това число това на водача на Демократическата партия в долната камара – Хакийм Джефрис. Но, с цел да се случи това, ще би трябвало да получи поддръжка и от републиканците, които имат болшинство в Камарата на представителите.

Според американската конституция не е наложително ръководителят да е член на Конгреса. Затова в общественото пространство, като евентуален правоприемник на Маккарти, се появи и името на Доналд Тръмп , който позволи, че би заел позицията краткотрайно.

Който и да поеме поста, не е ясно дали Конгресът няма да се окаже в сходна обстановка още един път тази година. Мерките, контрактувани сред републиканци и демократи в края на септември, финансират държавното управление за 45 дни, доникъде на ноември. Това значи, че за Камарата на представителите започва ново назад преброяване към вероятен банкрут, което изправя конгресмените пред нови тежки решения, свързани с разпределянето на средствата.

И по пътя към тези решения – има ли гаранции, че и идващият ръководител няма да се „ снабди “ със ориста на Кевин Маккарти?
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР