Тази седмица в Истанбул бе арестувана председателката на Турския лекарски

...
Тази седмица в Истанбул бе арестувана председателката на Турския лекарски
Коментари Харесай

Защо арестуваха една от най-уважаваните лекарки в Турция?

Тази седмица в Истанбул бе задържана председателката на Турския лекарски съюз - известната и извънредно уважаваната проф. доктор Шебнем Корур Финджанджъ. Тя бе арестувана в дома ѝ в Истанбул по обвиняване в осъществяване на терористична агитация, след което бе закарана в Анкара, написа Българска телеграфна агенция.

Д-р Финджанджъ бе задържана по разпореждане на Анкарската основна прокуратура поради нейно изказване от предходната седмица пред медия, обвързвана с приетата за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК). Тя бе призовала за без значение следствие на изказванията, че турската войска е употребила химическо оръжие против кюрдски бойци в Северен Ирак. По-късно в изявление за друга медия обаче тя посочи, че " не е споделила, че има вяра турската войска да е употребила химическо оръжие ".

Турските медии прецизираха, че 63-годишната Финджанджъ е била арестувана на 26 октомври сутринта в дома ѝ в Истанбул по обвиняване в осъществяване на терористична агитация. Полицията обискира дома ѝ, след което тя бе превозена в Анкара. Впоследствие председателката на Турския лекарски съюз бе предадена на съда. Прокуратурата упорства тя да бъде отстранена от поста ѝ отпред на здравната асоциация. По разпореждане на съда в Анкара тя бе изпратена в затвор в очакване на стартирането на делото против нея.

Още предходната седмица турските управляващи изрично отхвърлиха изказванията, че турските военни са употребявали химическо оръжие против ПКК в Северен Ирак, настоявайки, че армията не разполага с такива оръжия.

Управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развиването (ПСР) отхвърли като " клюка " изказвания за потребление на химическо оръжие от турските въоръжени сили. На идващия ден и министерството на националната защита на Турция също отхвърли " обвиняванията " на председателката на Турския лекарски съюз, че турските въоръжени сили са употребявали химическо оръжие против " терористи ". Министерството дефинира изказванията като " безрезултатен финален отпор " от страна на терористичната организация, която съгласно него " от ден на ден отслабва вследствие на сполучливите интервенции на Турция ".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган също упрекна Финджанджъ, че е направила клюка по отношение на въоръжените сили на Турция и е обидила страната си, " като е говорила на езика на терористичната организация ". Той даде обещание да предприеме дейности за " пречистване " на Турския лекарски съюз и други професионални организации от " поддръжници на терористичната организация ".

Съюзникът на Ердоган - Девлет Бахчели, който е водач на Партията на националистическото деяние, също осъди остро Финджандъ, като даже съобщи, че тя би трябвало да бъде лишена от турско поданство, защото е " зложелател на Турция ".

Коя е доктор Шебнем Корур Финджанджъ?

Проф. Финджанджъ е измежду водещите деятели за отбрана на човешките права в Турция и е интернационално приет специалист по правосъдна медицина. Тя е ръководител на Фондацията за правата на индивида в Турция, най-голямата правозащитна организация в страната. Финджанджъ е измежду основателите на " Истанбулския протокол " - интернационален стандарт за съдебномедицински следствия и документиране на изтезания. Била е началник на катедрата по правосъдна медицина в Истанбулския университет, до момента в който не е била принудена да напусне поста си поради поддръжката си за правата на индивида и академичната независимост.

Шебнем Корур Финджанджъ стартира работата си за следствия и попречване на изтезанията през 90-те години на предишния век, като документира случаи на изтезания и написа за етичните отговорности на лекарите макар репресивните ограничения на турското държавно управление. През 1996 година тя прави следствия на всеобщи гробове в Босна и Херцеговина. Работила е със Световната здравна организация по следствия на случаи полово принуждение над дами и е разследвала смъртни случаи при арестувания в Бахрейн, Израел и Филипините.

През юни 2016 година доктор Финджанджъ е задържана и упрекната в осъществяване на терористична агитация поради присъединяване ѝ в акция в поддръжка на свободата на медиите. Тя е освободена 10 дни по-късно и е оправдана през юли 2019 година след акция на няколко турски и интернационалните правозащитни организации.

През 2016 година тя подписва петицията за мир на над 1000 турски учени с апел за прекъсване на военните интервенции против кюрдите в Югоизточна Турция. През декември 2018 година е наказана на две години и шест месеца затвор - една от най-дългите присъди, издадени за човек, подписал петицията. Тя апелира решението и не е вкарана в пандиза.

Д-р Финджанджъ е получила доста награди, в това число премията " Хрант Динк " през 2014 година Тя е член на управителния съвет на Асоциацията на съдебномедицинските специалисти, на Истанбулската здравна камара, на Турската здравна асоциация и на Консултативния съвет по правата на индивида към министър-председателя.

Тя приключва Медицинския факултет в Истанбулския университет през 1983 година и специализира в Института по правосъдна медицина през 1987 година През 1990 година става доцент, през 1996 година - професор, а през 1997 година става началник на катедра.

Междувременно от Турския лекарски съюз през вчерашния ден оповестиха, че Финджанджъ е жертва на акция за " линчуване " и дефинираха задържането ѝ като недопустимо. Световната здравна асоциация (World Medical Association) също остро осъди ареста на доктор Шебнем Корур Финджанджъ.

Задържането на лекарката стана ден, откакто полицията извърши обиски в няколко турски градове и задържа единайсет публицисти, работещи в прокюрдски медии. Полицията заяви, че публицистите са арестувани поради разпространяване на наличие, " което подбужда обществото към ненавист ", и упрекна медиите във връзки с ПКК, която води въоръжена битка против турската страна от 1984 година в границите на която са починали над 40 хиляди души.

Представителката на Амнести Интернешънъл в Турция Милена Бюум сподели, че " нищо, което Финджанджъ е споделила или направила, не може да оправдае лишаването ѝ от независимост по този самоволен метод, който явно цели да я накара да замълчи и да изпрати смразяващо обръщение към другите ".

Арестът на Финджанджъ бе измежду тематиките, поместени през вчерашния ден на първите страници на множеството турски вестници - проправителствени и опозиционни. В материалите на проправителствените издания бе изтъкнато, че тя е била задържана за терористична агитация. Вестниците писаха, че при обиска в жилището на Финджанджъ са били конфискувани цифрови материали и патрони за револвер и за автомат Калашников. " Какво е това, докторе ", гласеше заглавието на едно от изданията по тематиката.

Заглавието на опозиционния в. " Евренсел " обаче бе " Мръсната игра против Турския лекарски съюз ". Вестникът писа, че след ареста на доктор Финджанджъ са се разразили митинги в цялата страна в поддръжка на Турския лекарски съюз и най-много в поддръжка на самата председателка на асоциацията. По информация на " Евренсел " по време на демонстрацията в Истанбул се е намесила полицията и са били задържани доста протестиращи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР