Тази седмица Украйна обяви, че е започнала контраофанзива, целяща да

...
Тази седмица Украйна обяви, че е започнала контраофанзива, целяща да
Коментари Харесай

Отвоюването на Херсон: Докъде стигнаха усилията на Украйна?

Тази седмица Украйна разгласи, че е почнала контраатака, целяща да си върне Херсон – единственият град, който Русия държи западно от река Днепър – което докара до мъгла от неустановеност по отношение на напредъка на напъните и дали те ще бъдат сполучливи.

Олексий Арестович, основен консултант на президента Володимир Зеленски, акцентира, че „ няма да има бързи победи “, когато офанзивата в южната част на страната стартира – въпрос, който беше отразен в петък на брифинг на западни публични лица.

Говорейки при изискване за анонимност, чиновниците обявиха, че Украйна е „ отблъснала “ съветските бранители на „ няколко места “, само че настояха, че е прекомерно рано да се показват превзетите села или дистанциите, които са били достигнати по време на боевете.

Предпазливостта може да е реалистична, само че е и показателна. В никакъв случай не става дума за блицкриг или офанзива на необятен фронт, а по-скоро за местни старания да се нанесе удар по най-очевидната стратегическа накърнимост на съветската фронтова линия и да се опита да покаже, че Украйна може да отблъсне руснаците на някои места преди настъпването на зимата.

Това е битка за способността на Киев да работи превантивно, както и за възвръщането на самия окупиран град.

„ Фактът, че Украйна може да го предприеме, че е решила да го предприеме, както знаете, е доста значим и демонстрира степен на убеденост, което е окуражаващо “, добави един от чиновниците, като на процедура съобщи, че всяко прекосяване към нахлуване от отбранителна позиция от страна на Киев би трябвало да се смята за значимо, като се има поради какво е издържал до момента.

Украйна е ангажирана с няколкоседмична подготвителна активност. Многократно са нанасяни удари по стратегически мостове към Херсон и по хранилища за муниции и постове за предпазване в съветския гръб, източно от Днепър, в окупирания Херсон и даже в Крим, като са употребявани комбинация от снабдяваните от Запада HIMARS (ракетни установки) и ракетна артилерия М270, както и смели нападения зад граница.

Въпреки това, въпреки че тези атрактивни офанзиви ще влошат съветската логистика, те също по този начин дадоха време за подкрепления. Числеността на войските на окупаторите на запад от голямата река се е нараснала от няколко хиляди на към 20 000 души, съгласно последните западни оценки. С други думи, линиите за доставяне към момента не са прекратени.

Срещу тях евентуално ще се изправят сходен брой украински войски – макар че стандартната мярка за боен триумф е предимство от три към едно – всичко това още веднъж подсказва, че напредъкът евентуално ще бъде сложен. „ Напредваме в някои региони, а в други ни бият “, сподели ранен украински боец пред Wall Street Journal от болница тази седмица.

Матьо Булег, анализатор от „ Чатъм хаус “, е склонен, че е прекомерно рано да се прави оценка и даже че първичният прогрес може да бъде подвеждащ. „ Възможно е Украйна да успее да пробие съветската защита и да се свърже по подобен метод, че да завоюва – само че в случай че не успее, рискът е, че се основава казан, в който украинските сили са хванати в капан, в който руснаците могат да обхванат и да се срутен. “

Независимо от това, основите би трябвало да са в интерес на Украйна. Четири към този момент развалени моста са основни за снабдяването на Херсон и въпреки че Русия е основала понтонни други възможности, Украйна твърди, че може да ги удари. Една по-продължителна акция от вида на обсадата може да е задоволителна, с цел да убеди нашествениците, че губят бойци и запаси, пробвайки се да се задържат, макар че Русия има доста аргументи да не отстъпва.

Очевидно е какъв е залогът. Ако Русия успее да се задържи, Кремъл ще почувства, че е в мощна позиция, с цел да затвърди всички придобивки, които е постигнал в Украйна посредством насилствената русификация и подправените референдуми. Кремъл също по този начин ще почувства, че е уязвил политическата известност на Киев в този развой. Москва желае Западът да почувства, че снабдяването на Украйна със модерни оръжия не дава резултат, а популацията на Украйна да се умори от бойните дейности.

Въпреки това към този момент нито един от тези сюжети не наподобява евентуален, без значение от това какво ще се случи на бойното поле. Моралът на украинците – и желанието им да изгонят руснаците – остава висок. Доставките на оръжие от Запада не престават. Напредъкът в завладяването на Херсон ще покаже, че може да има път към украинска военна победа през идната година; в случай че това не се случи, войната ще се трансформира в тъмен и нескончаем развой.

Текстът е оповестен в The Guardian, заглавието и преводът са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР