Тази седмица цените на какаото се повишиха до най-високото си

...
Тази седмица цените на какаото се повишиха до най-високото си
Коментари Харесай

Цените на какаото са близо до 50-годишен връх

Тази седмица цените на какаото се покачиха до най-високото си равнище от близо половин век насам на фона на намаляващото предложение в международен мащаб, сочат данните от търговията.

Фючърсите в Ню Йорк за основната съставна част за произвеждане на шоколад се покачиха над 4200 $ за метричен звук, което е най-високата цена на стоката от септември 1977 година насам, надминавайки пика от 2011 година, който беше резултат от възбраната за експорт на какао от Кот д`Ивоар през тази година. Досега през тази година цените са скочили с към 75%.

Експертите изясняват скока на цените с неприятната годишна продукция в Кот д`Ивоар и Гана, които доставят две трети от какаовите зърна в света, на фона на рискови климатични условия и заболявания по културите, дължащи се на по-слабото потребление на торове от фермерите. Медиите оповестяват, че началото на прибирането на реколтата в двата района към този момент изостава от темповете на предишния сезон, което поражда опасения за по-нататъшно стесняване на така и така незадоволителното предложение на пазара.

По данни на Trading Economics от 1 октомври до 12 ноември фермерите от Кот д`Ивоар са доставили 348 560 метрични тона какао, което е с 25,3% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Анализаторите от сектора означават също по този начин, че е допустимо по-нататъшно повишаване на цените заради опасността за международното предложение, която съставлява метеорологичното събитие Ел Ниньо, което се чака да засуши Западна Африка през идващите месеци. Недостигът на предложение се изостря и от повишеното търсене на какаови зърна в международен мащаб, като през последните месеци се следи растеж на преработката в Европа, Бразилия и Кот д`Ивоар.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР