Тази седмица се случи нещо, което остана незабелязано от широката

...
Тази седмица се случи нещо, което остана незабелязано от широката
Коментари Харесай

ЕС - големият губещ в швейцарския ред на запасите

Тази седмица се случи нещо, което остана неусетно от необятната аудитория, само че крие опция за съществени разтърсвания на финансовите пазари в Европа. Европейският съюз и Швейцария си постановиха взаимно нови рестрикции, които засягат интервенциите на финансовите компании и от двете страни, осведоми Би Би Си. Това е поразително утежняване на дългогодишната тясна икономическа връзка сред Европейски Съюз и Швейцария.

Какви са новите ограничавания?

Инвестиционните медиатори в Европейски Съюз към този момент няма да могат да търгуват на швейцарската фондова борса. Споразумението, известно като "еквивалентност ", което преди позволяваше сходна капиталова активност, изтече в края на юни, а Европейската комисия реши да не го възобновява, най-малко към този момент. В отговор на решението на Европейски Съюз, Швейцария също забрани търговията с швейцарски акции на пазарите на Европейски Съюз.

Защо Европейски Съюз предприе тези дейности?

Създалата се обстановка е част от по-голям проблем сред двете страни. Икономическите връзки на Швейцария с Европейски Съюз се управляват от към 120 обособени двустранни съглашения. Те дават на швейцарските предприятия достъп до по-голямата част от единния пазар на Европейски Съюз. Но Европейски Съюз желае да актуализира и опрости съглашението с ново рамково съглашение. Европейският парламент дефинира настоящето състояние като "сложно, от време на време непоследователно и невероятно за поддържане ". Европейски Съюз има план на ново съглашение, само че швейцарската страна за първи път е провела публично разискване, вследствие на което е поискала обяснение от Брюксел по отношение на текстовете. Европейски Съюз не утвърди забавянето и разреши срокът на съглашението за равностойност на швейцарските фондови пазари да изтече.

Какви са запасите на Швейцария?

Конфедерацията се притеснява, че съглашението може да докара до това, жителите на Европейски Съюз да могат да получават помощи от швейцарската обществена система. Това може да ограничи държавните дотации за бизнеса и да създадат мъчно за управляващите да пазят швейцарските заплати, които са едни от най-високите в света, от конкуренцията на придошлата евтина работна ръка.

Но има и по-широк политически подтекст. Дясната Швейцарска национална партия, която получи най-вече гласове в последните четири избори, е враждебна към Европейския съюз и към свободното придвижване на служащи, което върви ръка за ръка със споразуменията със Съюза. По-късно тази година в Швейцария ще има избори.

Какво тъкмо е равностойност?

В някои области на финансовото контролиране Европейската комисия (ЕК) може да реши, че други страни имат еквивалентни стандарти на тези в Европейски Съюз. По отношение на фондовите пазари условията включват висока степен на отбрана на вложителите и предварителна защита срещу спекулации. Когато Европейска комисия даде зелена светлина за съществуване на равностойност, капиталовите сдружения от Европейски Съюз могат да търгуват на тържищата на съответната страна.

Подобни решения бяха взети в края на 2017 година за Съединени американски щати, Австралия и Хонконг, както и за Швейцария. Решението в Швейцария имаше период от една година, след което беше удължено с шест месеца, само че в последна сметка изтече, без да бъде възобновено.

Ще има ли това последствия за Брексит?

Възможно е.

Финансите са доста значим бранш на английската стопанска система и достъпът до клиенти в Европейски Съюз е скъп. Също по този начин е потребно за капиталовите сдружения от Европейски Съюз е да могат да търгуват на Лондонската фондова борса. Много английски компании се надяват, че еквивалентността ще им разреши да продължат бизнеса си с Европейски Съюз, даже и откакто Англия към този момент не е член на Съюза.

Европейската комисия е взела еквивалентни решения по отношение на застраховането, кредитния рейтинг, одита и доста други области. Това, което Швейцария демонстрира, е, че Европейски Съюз, и по-специално Комисията, са подготвени да употребяват равностойност в договарянията. Ако считат, че тя може да бъде потребна за оказване на напън върху договарящия сътрудник, те явно са склонни да я употребяват.

И, несъмнено, Англия евентуално ще бъде от другата страна на масата за договаряния в не толкоз далечното бъдеще, с някои значими предприятия, които могат да бъдат наранени от неподходящо решение за равностойност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР