Тази седмица китайските власти въведоха забрана за използване на iPhone

...
Тази седмица китайските власти въведоха забрана за използване на iPhone
Коментари Харесай

Още един китайски удар върху Apple: China Mobile спира да продава iPhone 15

Тази седмица китайските управляващи вкараха възбрана за потребление на iPhone от чиновниците на централните държавни организации – за което първи заяви The Wall Street Journal. Впоследствие Bloomberg добави, че обсегът на възбраната може да бъде уголемен до всички държавни компании. Сега стана известно, че най-големият китайски мобилен оператор China Mobile изцяло се отхвърля да продава iPhone 15. Информацията е на основния аналитик на Bloomberg Марк Гурман.

Китай е най-големият пазар на Apple, на който се пада към една пета от приходите на компанията. Непосредствено преди международната премиера на iPhone 15 компанията би трябвало да направи нещо във връзка с възбраната за потребление на нейните устройства от държавните чиновници и като цяло да се опълчи на „ възраждането на китайския шовинизъм “, което предизвиква евентуалните купувачи непринудено да заобикалят непознатите смарт телефони и ускорява позициите на локалните марки.

Това не е първият случай, в който iPhone на Apple става пленник на политическите игри сред Вашингтон и Пекин – през 2019 година продажбите на iPhone XR и XS в Китай внезапно спаднаха на фона на разразилата се комерсиална война сред двете страни. Производителят съумя да се възвърне от този удар през 2021 и 2022 година, само че наподобява, че тази година нещата ще станат в действителност съществени. Правителството на Съединени американски щати продължава да е враждебно настроено към Huawei и ByteDance (която има TikTok), а „ анти-Apple “ настроенията процъфтяват в китайските обществени медии.

Отказът на China Mobile да продава iPhone 15, който към момента не е публично доказан, може да се окаже сериозен проблем за Apple, макар че няма доказателства, че китайците фактически са почнали всеобщо да минават от iPhone към локални марки. В последна сметка цялостната възбрана би била неизгодна за самия Китай – Apple обезпечава милиони работни места в страната и сходно фрапантно решение би било удар по локалната стопанска система. Тоест, тази информация може да се окаже погрешна, само че си коства да се замислим.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР