Тази седмица имаше разгорещени дебати при обсъждането на бюджета за

...
Тази седмица имаше разгорещени дебати при обсъждането на бюджета за
Коментари Харесай

КНСБ няма да се откаже от планирания протест

Тази седмица имаше разгорещени диспути при разискването на бюджета за Здравната каса и Държавното публично обезпечаване. КНСБ организира серия от съвещания с парламентарните групи. Резултатите показва президентът на КНСБ Пламен Димитров по Народоосвободителна въстаническа армия.

„ Наистина бюджетът на Касата е с близо 1 милиарда и 100 млн. лева повече от 2023 година – невиждан растеж, от дълго време не сме имали подобен. Това е и за болничната и за извънболничната помощ и лекуване. Би трябвало да стигнат за по-добри заплати на лекарите и мед. сестрите и за по-добра грижа към пациентите. Дали ще стане ми е мъчно да предсказвам, в нашата система има доста парадокси ”, съобщи Димитров.

Президентът на КНСБ разяснява по какъв начин вижда увеличението на заплатите на медицинските чиновници. „ Колко би трябвало да получават, като най-малко, споделя Колективния трудов контракт. В края на тази година той ще изтече. И към този момент се стартира с подготовката за идващия. Аз не мога да кажа какъв брой ще бъде нарастването, което се желае. Но това, което имаме все още – 900 лева за санитар, 1 500 лева за мед. сестра и до 2 000 лева за доктор стартова заплата, сигурно към този момент е остаряло. Инфлацията го е обезценила. Аз позволявам сред 20-30% нарастване на тези цифри ”, съобщи той.

Според него 2,5 милиарда лева за пенсии идната година, на фона на общите разноски, е пределното, което бюджета може да си разреши за пенсионерите. „ Да не забравяме един много сериозен разход – 1,2 млн. лева повече за компенсации и помощи за хора с увреждания и имаме потребност от средства за заплати. Това е главния акцент на нашите спомагателни претенции. Така, че не споделям, че това е най-хубавото, само че на този стадий като предписание е задоволително ”, разяснява Димитров.

Искането за заплатите на преподавателите – да доближат 125% от междинната заплата, президентът на КНСБ разяснява по този начин: „ Това е единодушие, което беше реализирано преди много години сред всички партии, които  са парламентарно показани. И се следва към този момент 3-4 година като съответствие. Това беше с цел да покажат всички по какъв начин педагозите са изведени пред всички останали, по какъв начин образованието е приоритет. Обаче това не би трябвало да става панацея. Средната заплата се образува от всички заплати и в случай че всички са над нея няма по какъв начин да има междинна заплата ”.

Относно готвения митинг на 14 декември и опцията да се откажат от него, след договаряния с властта, Димитров уточни, че не виждат причина за отвод. „ Казах, че към момента ние търсим 400-500 млн. лева спомагателни за заплати. Това велико число от 2 милиарда лева повече е погрешно. Основната ни рецензия към бюджета е че няма хоризонтална политика ”, уточни още той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР