Тази седмица е решаваща за излизане от политическата криза в

...
Тази седмица е решаваща за излизане от политическата криза в
Коментари Харесай

Заев хвърля оставка пак, пазарят се за лидер, коалиция или отново избори

Тази седмица е решаваща за излизане от политическата рецесия в Северна Македония, зародила след локалните избори и оставката на премиера Зоран Заев. Дали резултатът ще бъде ново парламентарно болшинство с дребната албанска партия “Алтернатива”, или предварителни парламентарни избори - резултатът ще отнеме известно време.

Едно е несъмнено - на срещата на ръководещата СДСМ, планувана за през днешния ден, ще бъде дефинитивно призната оставката на досегашния водач Заев.

След като СДСМ загуби столицата Скопие и редица други градове на локалните избори в края на октомври, Заев хвърли оставка. Малко по-късно се заприказва за заледяване на отдръпването най-малко до края на годината, с цел да реши казуса с България. Опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ не се съгласи и внесе избор на съмнение, само че 1 народен представител не стигна да бъде свалено държавното управление и да се образува ново опозиционно болшинство. Така се стига до съвещанието на Централния и Изпълнителния съвет на СДСМ, на което би трябвало да бъде дефинитивно призната оставката на Заев и да се избере негов правоприемник.

Засега от ВМРО-ДПМНЕ не разясняват оставката на Заев, тъй като, както споделят, министър председателят постоянно сменя изказванията си.

Бъдещият водач, Заев, би трябвало да бъде и идващият претендент за министър председател, който ще сформира новото държавно управление. До последния ден преди съвещанието на СДСМ министър председателят в оставка се бореше да укрепи държавната коалиция, с цел да не се разпадне.

Едновременно с това Заев гледа към София с вярата, че “децата от Харвард”, спечелили на изборите, ще отблокират вероятността за участие на страната в Европейски Съюз, разяснява гръцкият вестник “Катимерини”.

Преди това би трябвало да се види кой ще ръководи в двете страни.

Правителството на Заев се поддържа от 59 депутати от партията му и от тази на Али Ахмети - водач на Демократичния съюз за интеграция, която е албанският сътрудник в ръководството. На досегашния министър председател обаче му трябват най-малко още двама депутати, с цел да се образува болшинство в 120-местния македонски парламент.

Водят се договаряния с дребната албанска партия “Алтернатива”, която има четирима депутати. Лидерът Африм Гаши разгласи, че във вторник ще бъде решено дали партията ще остане в съпротива, или ще одобри поканата за участие в държавното управление, с цел да избута целия мандат до 2024 година

За ВМРО-ДПМНЕ, която не съумя да смъкна Заев с избор на съмнение, единственият излаз са предварителните парламентарни избори.

Докато чака новата власт както в София, по този начин и в Скопие, Заев честити по телефона успеха на президента на България Румен Радев. “В телефонен диалог с президента на Република България - Румен Радев, му честитих успеха на президентските избори и пожелах благоденствие на нашия комшия и за целия български народ”, написа Зоран Заев във фейсбук. “Разбрахме се, че България и Северна Македония ще продължат посредством разговор и взаимно съгласие да търсят решения в името на общото европейско бъдеще”, разгласи Заев.

Продължаващото закъснение на напредъка на Северна Македония и Албания към участие в Европейски Съюз сложи под подозрение уговорката, стихотворец от западни водачи, като отвори вратата за антизападни политически въздействия в района, изключително от Китай и Русия. Това се споделя в писмо, изпратено до посланика на София във Вашингтон Тихомир Стойчев. Податели са двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите на Съединени американски щати - Клаудия Тени и Уилям Кийтинг.

България би трябвало да реализира “окончателно решение” на разногласието със Северна Македония, с цел да може тя дружно с Албания да стартира договарянията си за участие “преди края на годината”, се показва в писмото. Подробности по какъв начин би могло да стане това не се показват. Документът, обединил представители на демократите и републиканците, удостоверява мнението на редица анализатори, съгласно които Съединени американски щати ще се опитат да наложат напън върху България да анулира ветото си.

До края на годината обаче остава към месец, а страната ни още няма постоянно държавно управление, което да одобри нова тактика във връзка с Македония.

Управляващите в Скопие целят да се утвърди най-малко дата за така наречен първа междуправителствена конференция - същинското начало на договарянията, която надали би била преди коледните празници. За Скопие най-добре би било определянето на датата да стане най-късно на Европейския съвет в средата на декември. С многото незнайни към българското държавно управление обаче тази задача наподобява трудноосъществима.

В края на писмото си до Тихомир Стойчев двамата конгресмени показват вяра, “че ще загърбите разликите си и ще подкрепите цялостната политическа интеграция на Северна Македония и Албания в Европейския съюз”.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР