Тази събота в столицата се провежда София Прайд. Събитието се

...
Тази събота в столицата се провежда София Прайд. Събитието се
Коментари Харесай

София Прайд се провежда за 16-и път под проливния дъжд в столицата

Тази събота в столицата се организира София Прайд . Събитието се провежда за 16-и път като концерт и шествие в отбрана на правата на ЛГБТ-хората в България.

Шествие за правата на гей-общността се прави в София за първи път през 2008 година Всеки път, като тази година то е " Нашето семейство ви кани ". София Прайд се провежда от фондация GLAS, взаимно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет.

" Акцентирахме върху тематиката за фамилията, тъй като и за нас, ЛГБТИ+ хората, поддръжката от най-близките е безпределно значима и нужна. За страдание, доста по-често от останалите, ние, нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората, не получаваме приемане и любов вкъщи, и не срещаме разбирането и поддръжката, за които всеки човек копнее ", споделят уредниците в позицията си.
 Участници в София Прайд 2023
Тази година Прайдът се организира на фона на насъбрано напрежение и провокации около съпътстващата му стратегия. Миналата събота последователи на проруската партия " Възраждане " нахлуха в кино " Одеон " и саботираха прожекцията на кино лентата " Близо ", част от програмата на София Прайд Филм Фест.

По време на провокацията пред киното е имало служители на реда, които да обезпечат мирното и умерено протичане на събитието, само че съгласно очевидци " вместо това се ръкуваха и поздравяваха протестиращите, в това число тези с тениски на " Възраждане ".

В сряда вечерта в Дома на киното в Пловдив още веднъж групичка последователи на " Възраждане ", отпред с депутата от партията Емил Янков , също се на кино лентата „ Близо “ - този път част от съпътстващата стратегия на филми на френски език към фестивала " Франкофоли ". Сградата е била охранявана от четирима чиновници на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив, които не са позволили ескалация на напрежението, а прожекцията се е провела.

В четвъртък Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна с представители на организационния комитет на София Прайд и ги увери, че ще вземе ограничения, с цел да обезпечи сигурността на събитието.

Въпреки в събота след 16 часа пред Паметника на руската войска се събраха голям брой хора, подкрепящи равноправието на хората от ЛГБТ-общността в България. Събитието стартира с концерт, на който вземат участие реализатори от разнообразни музикални жанрове - Роксана, Михаела Филева, Есил Дюран, DARA, Мила Роберт, Дара Екимова, Прея и други.

След 19 часа стартира и шествието на Прайда по софийските улици.
 Участници в София Прайд 2023
Успоредно с прайда в столицата се организира и " Шествие за фамилията " , проведено от съдружие " Род " и Младежки закостенял клуб. Те упорстват страната да одобри решаването на демографския проблем в страната като своя съществена политика и цел, заяви Българска телеграфна агенция.

Граждани, оповестили се в поддръжка на обичайното християнско семейство, се събраха след 14 часа пред църквата " Света Неделя " . Шествие от стотици души мина по бул. " Витоша ", през бул. „ Патриарх Евтимий “ и стигна до храма " Св. Седмочисленици ", където приключи също с концерт с присъединяване на Деси Добрева, Веси Бонева, Пламен Мирянов и други.

Групи от хора от разнообразни градове бяха пристигнали проведено в столицата, с цел да се включат в похода, само че по време на концерта към този момент се бяха разотивали и пред църквата останаха 100-200 души.

Преди събитието уредниците му оповестиха, че то е деполитизирано и на шествието няма да се позволяват партийни флагове или политическа пропаганда. По време на похода по улиците обаче имаше възгласи против Прайда, а кореспондент на Свободна Европа видя група млади мъже, облечени в черно, които се пробват отидат към Паметника на руската войска. Полицията не ги позволи да преминат в тази посока.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР