Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името

...
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името
Коментари Харесай

Пълнен заек

Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg, й благодарим.

От няколко години в нашето семейство постоянно хапваме заешко месо. Когато преди време ми предложиха да употребявам заешко месо заради високо кръвно налягане, брачният партньор ми стартира да развъжда зайци, с цел да е сигурен с каква храна е отгледано животното и че месото не е попаднало във фризера на магазина преди месеци.

Заешкото месо е най-бедното на мазнини от всички меса и е залегнало в правилата на здравословното хранене. Самият заек също се храни здравословно – хрупа трева, за разлика от кокошката, която рови в земята в търсене на червеи:) От всички храни с скотски генезис единствено в млякото има по-малко холестерол в сравнение с в заешкото месо. Именно заради тази причина то се предлага при затлъстяване, високо кръвно налягане, проблеми на сърдечносъдовата система, жлъчка, язва и други

Ястията, които подготвям със заешко месо са няколко – заек по ловен, заек с ориз, кюфтета от заешко месо, заек с картофи и други Бих желала да показва на вниманието Ви и рецепта за пълнен заек, която е елементарно изпълнима, само че ще обере овациите на Вашите посетители!
1 заек (около 1.5 кг.)
½ ч. чаша ориз
0.5 кг. картофи
2 моркова
½ връзка магданоз
сол, млян черен пипер
3 с.л. лой


Загряваме 2 с.л. лой и прибавяме нарязаното заешко дробче да се задуши. Добавяме изчистения почистен ориз и ½ ч.чаша вода с малко сол и черен пипер. Разбъркваме до момента в който ориза поеме водата. С получената примес пълним коремчето на заека и го зашиваме с игла и конец.

Варим заека в огромен съд 10-15 мин. от едната страна и още 10-15 мин. от другата. През това време в тавичка нарязваме на едри кубчета обелените моркови и картофи, прибавяме сол, черен пипер и ситно нарязания магданоз. Върху картофите слагаме заека и заливаме с бульона, в който той се е варил до покриване на картофите. Поливаме с останалата лой. Печем в загрята фурна на 180 градуса до момента в който водата изври.

Може да се сервира върху листа от маруля, а количеството на картофите зависи от размера на тавата и броя гладни:) Винаги можете да добавите грах или гъбки. Разбира се това канапе от картофи напълно не е наложително и бихте могли да приготвите ястието и без него.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР