Тази новина е в развитие! Очаквайте актуализация!Гледайте на живо дебатите

...
Тази новина е в развитие! Очаквайте актуализация!Гледайте на живо дебатите
Коментари Харесай

Парламентът гласува: България няма да даде оръжия на Украйна

Тази вест е в развиване! Очаквайте актуализация!

Гледайте онлайн дебатите за военна помощ за Украйна.

България няма да даде оръжия на Украйна. Това стана ясно от дебатите и гласуването. 

Близо 4 часа депутатите спориха каква помощ да изпратим на Украйна. Предложенията на ГЕРБ, Демократична България и Политическа партия бяха сходни и съдържаха " предоставяне на военна и техническа помощ ". Началото на дебата даде писмо от посланика на Украйна в България Виталий Москаленко с претенции в шест точки, измежду които не участва такова за оръжие, съобщи Нюз.бг.

В тази връзка " Продължаваме промяната " изиска редакция на предлагането си - " оказване на военно-техническа помощ, съгласно формалното искане на Украйна и съобразено с опциите на Република България ". Депутатът Атанас Михнев от Политическа партия изясни редакцията: " Така или другояче ни спря Путин кранчето за газа, а се и оказа, че постоянно сме можели без него ". " Готови сме да понесем отговорност за това решение, което ни подрежда до нашите сътрудници, би трябвало да се прекрачат алените линии, да се обединим, да застанем на страната на мира и независимост на 21 век и да покажем, че сме част от цивилизационния свят ", сподели той.

Даниел Митов от ГЕРБ бе безапелационен: " Срамота е ръководещата коалиция да изпраща писма, с които да взема решение вътрешнокоалиционни проблеми, това е това писмо и не трябва да извивате ръцете на хора в тежка обстановка, да ви пращат писма, с цел да легитимират избрани въртеливи придвижвания ". Той изиска да се окаже всякаква - и техническа, и военна помощ за Украйна, защото даже " държави-русофоби създали към този момент това ". Митов упрекна, че Демократична България не може да подсигурява нищо в тази посока.

Атанас Славов от Демократична България отвърна, че изпращането на военна помощ за Украйна е трябвало да стане още преди месец. Искането на партията е да се даде необятен мандат на държавното управление да даде такава помощ, каквато украинската власт съобщи в по-продължителен интервал, уточни той. Не беше нужна тази аудиенция (б.а. на Кирил Петков в Киев), само че е значимо, че застанахме на картата на Европа и дадохме поддръжка, заключват от Демократична България.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи изиска министър председателят, министърът на защитата и външният министър да участват в Народно събрание и попита: " От Митрофанова ли ви е боязън? ". Мустафа Карадайъ добави, че " няма Министерски съвет, няма власт и това е най-слабият кабинет след 90 година ". От Движение за права и свободи са безапелационни, че нямаме съответна позиция и решението на Народното събрание през днешния ден е избор на съмнение към държавното управление, а обединението е с идейно несъвместими елементи, без проект за деяние и това е проблем.

От Българска социалистическа партия бяха безапелационни - смяна на позицията на левицата няма да има. Борислав Гуцанов даже предложи да има референдум измежду българите, а решението щяло да бъде - " мирът ". Гуцанов стигна и по-далече, че България може да е хазаин на договаряния на върха сред Русия-Украйна.

Стоил Стоилов от Политическа партия добави, че изпращането на военно-техническа помощ няма да въвлече България във война и няма да изгубим. " Така или другояче съветската агентура работи тук от десетилетия, стопираха ни газа и ни оповестиха за неприятелска страна. Изпращането на помощ за Украйна пази българските ползи дългосточно, Украйна би трябвало да завоюва войната, в случай че не - заплахите за България са по-големи ", сподели той.

Тома Биков от ГЕРБ счита, че в случай че се одобри декларацията, значи, че България ще продължи да продава оръжия на медиатори, те да го дават в Украйна, а в " Терем " военна техника няма да се поправя. И той сподели, че в случай че имаме позиция, държавното управление щяло да е в Народно събрание и да вземе мандат. За Биков позицията на страната ни такава, каквато Политическа партия я предлага, " е неутрална и отслабва позицията ни в Европа " и даде за образец, че даже РСМ е оказала военна помощ на Украйна. " Страх ни е, че Българска социалистическа партия ще загуби 1/5 от гласоподавателите си ", е мнението му.

Станислав Балабанов от Има Такъв Народ се спря на визитата си в Украйна с българската делегация и упрекна тези, които " стоят в меките си кресла " и сподели: " Зеленски не желае оръжие и ние разумно няма да изпратим такова. " Любомир Каримански го поддържа, че е очевидно, че Народно събрание няма да даде мандат на кабинета за изпращане на оръжие на Украйна. Възмущение измежду Демократична България провокира изявление на Костадин Костадинов от " Възраждане ", който упрекна, че е източен Държавният запас, като се товарят горива за експорт. Антоанета Цонева реагира с " токсични неистини " и попита - " бонбони или ракети падат над Украйна ". Цончо Ганев разгласи, че " Възраждане ще гласоподава " срещу ".

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия уточни, че не одобряват войнствената реторика, в това число от сътрудниците. " Изразяваме две ясни позиции - " не " на войната, " да " на дипломацията " и второ - " За Украйна поддръжка - " да ", оръжие - " не ", сподели той. Вигенин добави, че виждат, че министър председателят желае да омекотява разграничителните линии и показват подготвеност да създадат стъпка в посока поддръжка. Той проучва плановете на Демократична България и ГЕРБ и разгласи, че за тях са неприемливи и разгласи, че ще поддържат предлагането на Политическа партия и го назова " единственият план, който слага акцент върху последствията от войната и желае ограничения за превъзмогване, което е повсеместен метод ". Да спре тематиката и да се постави фокус върху идващите проблеми - инфлация, приходи, обществена поддръжка и стопанска система, изиска още Кристиан Вигенин.

Даниел Митов заключи: " Никаква военна помощ няма да има. Предложението на Политическа партия той назова " напълно безсмислено ". " Срамота е да изнудвате украинската страна и посолство, когато се намират в тежка обстановка и да желаете писмо за легитимиране на вътрешно-коалиционните връзки ", уточни депутатът от ГЕРБ и разгласи, че сега ръководи Българска социалистическа партия. " Да се отървем от ръждясалите си руски железа и да предоставим същинска военна и съвременна помощ на Украйна, съвместима със стандартите на НАТО ", сподели той.

След няколко почивки и митинг на депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев за публицистично предложение на публицистичното предложение, " Продължаваме промяната " желаеха отмора, с цел да редактират текста си. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР