Тази нощ е драфтът в Националната баскетболна асоциация. Събитие, което

...
Тази нощ е драфтът в Националната баскетболна асоциация. Събитие, което
Коментари Харесай

Българска надежда в драфта

Тази нощ е драфтът в Националната баскетболна асоциация. Събитие, което може да се окаже историческо за България.

За първи път българин може да бъде изтеглен в лотарията на гениите и това е Александър Везенков. Името му до момента се свързва с три тима. " Денвър " може да го изтегли под №49 или 51, " Вашингтон " под 52 и " Юта " под 55-ти номер. Което обаче не значи, че това са единствените варианти пред Везенков.

Четирима българи са водили подготовка с тимове от Националната баскетболна асоциация в годишната и доста влиятелна лятна лига оттатък океана. През 2003-та Тодор Стойков е част от " Кливланд ", а Бойко Младенов от " Сакраменто ". През 2004-та Симеон Найденов тренира с " Далас ", а през 2008-ма Филип Виденов с " Ню Орлиънс ".

През 1984 година Георги Глушков е звезда на Европа. Финикс прави гражданска война с привличането му, трансформирайки го в първия представител на Източния блок в историята. В Аризона българинът остава единствено сезон. В Америка е чирак. Напуска неудовлетворен от дребното игрови минути.

България може да се похвали с купа в женската Национална баскетболна асоциация. Печели я Полина Цекова с " Хюстън " през 1999 година Година по-рано е определена под №10. Още три българки са попадали в драфта - Албена и Гергана Брънзови, и Гергана Славчева.

Драфтът е годишно събитие, което събира най-големите гении от колежанската лига на Съединените щати, Европа и останалия свят. Съществува от 1947-а година. 30-те тима от лигата имат номера, под които избират всред стотици имена.

Най-слабо представилите се през миналия сезон клубове, избират с най-предни номера, взимайки правата на играчи с максимален капацитет. Целта е всеки да получи право да построи мощен състав.

Съдбата на Везенков евентуално ще бъде като на множеството европейци - ще бъде изтеглен и оставен най-малко още година да натрупа опит в настоящия си отбор Барселона.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР