Тази Купа на Африка е пълна с изненади: националните отбори

...
Тази Купа на Африка е пълна с изненади: националните отбори
Коментари Харесай

На бас, че не го знаете: Половината население на Коморите е ...

Тази Купа на Африка е цялостна с изненади: националните тимове на Гана, Алжир и Нигерия към този момент се прибраха. Ганайците бяха нокаутирани от дебютантите на шампионата - Коморските острови. Вече знаете, че те са на 132-ро място в класацията на ФИФА. Но всеки има ли визия каква страна е това?

Да стартираме първо с географията. Коморските острови се намират в Индийския океан - тъкмо сред Африка и Мадагаскар.



Коморският архипелаг се състои от четири релативно огромни острова, три от които през декември 1974 година гласоподаваха на референдум за самостоятелност от Франция и образуваха своя лична страна. Но четвъртият остров, Майот, пожела да остане в метрополиса: 60% от жителите там се опълчиха на независимостта.

И въпреки всичко през 1975 година Организация на обединените нации приема Коморските острови като цяло, признавайки правото им на всичките 4 острова въз основа на резултатите от общия референдум в Коморските острови. Франция обаче подцени това решение, трансформирайки Майот в своя отвъдморска територия.

Коморските острови са една от най-бедните страни

24% от Брутният вътрешен продукт идват от парични преводи (главно от Франция и Майот).

Тук би трябвало да създадем малко отклоняване в историята:

• Името на островите идва от арабското al-qamar, което значи " Луна ". В арабските източници Коморските острови постоянно са наричани „ Малките лунни острови “, за разлика от Мадагаскар, който е именуван „ Островът на огромната луна “. Сега полумесецът може да се види на знамето на Коморските острови.

Ислямът е държавна вяра, арабският е един от формалните езици, а коморският (издънка на суахили с огромен смес на арабски) се основава на арабската книжовност.

• Френското въздействие върху Коморските острови обаче е не по-малко видимо. От 1843 година остров Майот, а от 1886 година - Гранд Комор, Анжуан и Мохели попадат под протектората на Франция. През 1909 година архипелагът е публично разгласен за колония.

• Понякога Коморските острови не могат да се оправят с вътрешни проблеми. През годините на самостоятелност Коморските острови претърпяват повече от 20 държавни преврата (включително военни). Един-единствен френски наемник Боб Денар провежда няколко от тях, като на собствен ред оказва помощ на разнообразни владетели да се отстраняват един различен.

• Според същата конституция Коморските острови се състоят от четири самостоятелни острова (официално включващи Майот), само че жителите на Майот не желаят република. През тези няколко десетилетия островът процъфтява на фона на своите съседи. Всяка година стотици коморци рискуват живота си, с цел да си проправят незаконно път към по-проспериращия френски остров.

Мнозина отпътуват незабавно за Франция. 200 000 коморци и техните потомци живеят в Марсилия и покрайнините. Други 75 хиляди в предградията на Париж, Нант, Лион, Ница и други градове.

Самите Коморски острови към този момент имат 850 хиляди поданици, а като се вземе поради Майот - малко повече от милион. Оказва се, че

всеки трети коморец живее във Франция.

Удивителен факт: повече от половината от популацията на Коморските острови е на възраст под 20 години. Според Worldometers междинната възраст на Коморските острови е 20,4 години. За съпоставяне, в Русия цифрата е 39,6 години, в Съединени американски щати - 38,3. По последни оценки 41,6% от популацията на Коморските острови е на възраст под 15 години, 55,3% - от 15 до 64 години, 3,1% - над 65 години. Този вид пирамида е присъщ за страни с висока раждаемост и смъртност, релативно къса дълготрайност на живота и неприятно опазване на здравето.



• Коморските острови бягат от бедността и политическата неустойчивост. Сега страната им е една от най-бедните в света - повече от 40% от популацията живее под прага на последна беднотия. При непрекъснати разтърсвания Коморските острови не могат да развият туризъм. Остава единствено да се разчита на селското стопанство, в което работи 80% от работещото население.

Франция е главният стопански сътрудник на островите. Например, тя купува съвсем цялата годишна продукция от иланг-иланг (цвете, употребявано в парфюмерията, козметиката и ароматерапията). Коморските острови не са богати на запаси: изнасят ванилия, карамфил, иланг-иланг, само че са принудени да внасят доста, в това число главния хранителен артикул - ориза.

При всички политически катаклизми на Коморските острови нямаше време за футбол. Промените настъпват при започване на 2000-те години. През 2003 година федерацията е призната в CAF, а през 2005 година - във FIFA. Това провокира футболен взрив: Коморските острови получават 1,1 милиона евро годишно от ФИФА и вземат участие в програмата за развиване на футбола. Настоящият триумф се дължи повече на френския треньор, роден в Коморските острови, Амир Абду, който е отпред на тима от 2014 година



Абду бързо разбра, че изборът на футболисти на островите е доста неприятен, само че в родната му Марсилия и в цяла Франция има доста свестни играчи с коморски корени. За 2 месеца треньорът набра състав, който игра в Марсилия при тъждество с сегашния финалист на CAN на Буркина Фасо по това време. Първата победа трябваше да изчака до 2016 година, когато коморците победиха Ботсвана.

„ Мисля, че бях единственият професионален състезател тук, когато дойдох през 2010 година “, сподели за BBC Sport Africa 37-годишният Наджим Абду, 37-годишен капитан, който играеше в Милуол и Уимбълдън. - Тогава имаше 5-6 легионери. Ясно е, че започнахме от дъното, само че година след година, с прибавянето на други играчи, целият тим добавяше професионализъм.

Повечето от сегашните тимове играят в долните френски шампионати, само че има играчи от холандски, швейцарски клубове, както и от сръбски, белгийски, кипърски, румънски и даже американски. Само един състезател се състезава в Африка.

Само двама души са родени на Коморските острови.

Всички останали са от Франция (трима са от Майот).

Стратегията работи. В квалификацията за CAN-2021 Коморските острови изпревариха Кения (победа и равенство) и Того (победа и равенство) в групата, като изгубиха първото място единствено на Египет (равен и поражение). През септември предходната година Коморските острови победиха Сейшелите със 7-1, постигайки най-голямата победа в историята. Класирането на Купата на Африка към този момент е огромен триумф за Коморските острови. Но тимът на Абду изненада и на самия шампионат: започвайки с две провали, Коморските острови победиха Гана с 3:2 и се класираха в плейофите от третото място.



Там изгубиха домакините на шампионата - Камерун с 2:1. Но преди 1/8-финалите Коморските острови се сблъскаха с непредвидени компликации: 12 души се заразиха с ковид, измежду които треньорът Абду и 7 футболисти, в това число двама вратари Али Ахамада и Мояд Усейни.

Титулярният вратар на националния тим Салим Бен-Буана беше контузен в мача с ганайците, тъй че Коморските острови приготвиха полеви състезател за мача с Камерун.

Селекционерът към този момент си е сложил нова цел – да стигне до Световно състезание. „ Мисля, че е допустимо “, сподели той. Това наподобява в действителност е реален сюжет. Напомняме, че от 2026 година на Световното състезание ще играят 48 тима.
Свързани вести Смърт почерни Купата на африканските нации
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР