Тази криза има политически корени. Министърът на правосъдието Стелиан Йон,

...
Тази криза има политически корени. Министърът на правосъдието Стелиан Йон,
Коментари Харесай

Ливиу Аврам: Кризата в Румъния има политически корени

" Тази рецесия има политически корени . Министърът на правораздаването Стелиан Йон, който е от по-малкият сътрудник на либералите - партия " Съюз за избавление на Румъния ", предприе стъпки за промяна на правосъдната система. Това не се хареса на президента Клаус Йоханис и министър председателят, който е непосредствен с него, откри метод да освободи Йон от поста му. Без да съветва този ход с сътрудниците си в обединението. По-рано - през април тази година министър председателят Къцу освободи без никакво пояснение още един министър - този на опазването на здравето, който също е от " Съюз за избавление на Румъния ". Тогава от партията одобриха това, само че желаеха в съдружното съглашение да бъде включено изискването министър председателят да освобождава министър от партньорската партия единствено след предварителни съвещания. Флорин Къцу обаче не се съгласи на това и на 1 септември уволни Стелиан Йон ". 

Това разясни пред БНР журналистът от вестник " Адевърул " Ливиу Аврам по тематиката за политическите разтърсвания в Румъния - по какъв начин, по кое време и за какво се прокрадна сянката в връзките измежду сътрудниците в ръководещата коалиция в Букурещ

След 9 месеца на власт - румънското държавно управление на премиера Флорин Къцу падна. Кабинетът с водеща мощ Националната демократична партия (PNL) бе свален с избор на съмнение, иницииран от Социалдемократическа партия (PSD), която в този момент е в съпротива. Техните гласове плюс тези на някогашните съдружни сътрудници на либералите от " Съюз за избавление на Румъния " и на извънредно дясната Съюз за обединяване на румънците (AUR) се оказаха задоволителни за преустановяване на управническия мандат. Социалдемократите внесоха вота с претекст, че държавното управление носи отговорност за бързото обедняване на румънците, мощното задлъжняване на страната и провалената акцията за имунизация. Само една трета от 19-те милиона население са ваксинирани, което е второто най-ниско равнище в Европейски Съюз след България. 

Падането на кабинета не значи отиване на предварителни избори - по Конституция сега следват съвещания на президента с водачите на всяка от политическите сили, показани в Народното събрание за сформиране на ново държавно управление. Президентът Клаус Йоханис разгласи, че стартира диалозите в понеделник.

Личните битки и раздялите по партийни линии от другата страна на Дунава сринаха нежното болшинство, изправило се против добре познатите ни понятия - " статукво " и " корупция ". 

От 2012 година до момента Румъния е имала 17 разнообразни министър-председатели.

Поредният епизод от турбулентния политически живот в Букурещ приключи със събаряне на към този момент уязвеното, откъм съдружна поддръжка, държавно управление на премиера Флорин Къцу, водач на Националната демократична партия.

За разсичането на Гордиевия възел, оплел северните ни съседи и довел до политическа невъзможност от последните години, сигнал дадоха парламентарни избори от декември предходната година. С две ангажименти - ниската изборна интензивност от съвсем 32% и успеха на Социалдемократическата партия - правоприемник на комунистическата партия страна, със мощна поддръжка в дребните и по-бедни обитаеми места, с някогашен водач в пандиза, с досегашен кмет на Букурещ и отровен имидж в политическото и публично пространство поради разнообразни корупционни и властови злоупотреби през годините.

Заради неприятната си популярност на нежелателен сътрудник кабинет бе образуван с мандата на втората мощ - близката до президента Клаус Йоханис " Национална демократична партия ". Те направиха съюз със зелено-либералния " Съюз за избавление на Румъния " ПЛЮС на някогашния министър председател и ексшеф на евролибералите " Обнови Европа " Дачиан Чолош и партията на унгарското малцинство Демократичен съюз на унгарците в Румъния.

Новият кабинет на Флорин Къцу показа амбициозна стратегия за промени, главно в обществената администрация и правораздаването. Животът му обаче беше къс... 

Флорин Къцу не съветва уволнението на Йон даже със личния си партиен началник - Людовик Орбан . Изпраща му есемес минути преди да бъде оповестено формалното известие. Никой не би си разрешил такова държание без единодушието на Клаус Йоханис, разяснява Ливиу Аврам. " Съюзът за избавление на Румъния " към този момент няма доверие в сътрудниците си.

" Те към този момент не можеха да се доверят на подобен министър-председател. И по този начин на 3 септември - петък, от " Съюза за избавление на Румъния " отдръпнаха поддръжката си за Флорин Къцу и внесоха предложение за избор на съмнение дружно с националистическата партия " Съюз за обединяване на румънците ". Следващия понеделник те отдръпнаха всички свои министри от държавното управление. От " Съюзът за избавление на Румъния " споделиха, че желаят да останат в обединението с демократичната партия, тъй като това е единствената реформистка коалиция, допустима в този парламент, само че не и с този министър председател ". 

Критиките към президента Йоханис са, че употребява Къцу за своя марионетка, посредством която да си прокарва политиките. Връзката сред тях пролича и в средата на септември, когато Флориан Къцу беше определен за ръководител на Националната демократична партия след нападателна акция и със мощната и очевидна поддръжка на Йоханис. 

Да, Къцу просто извършва заповедите на Йоханис. Раздорът беше най-много сред президента и министър на правораздаването. Стелиан Йон опита да прокара тези законодателни промени. Тогава президентът се опита да отсрочи вкарването им и приемането им - това отвори фронта сред двамата.

Ябълката на раздора по линията Йоханис - Йон е законодателна промяна, залегнала в съдружната стратегия на кабинета, която включва разформироване на оставящия подозрения за политически дейности специфичен орган на прокуратурата, наименуван " Отдел за следствие на закононарушенията " (SIIJ), основан от предходните ръководещи от " Социалдемократическата партия " (PSD). Отделът проверява единствено магистрати, а в работата му остават подозрения за политически дейности. Венецианската комисия предложи на Румъния закриването му като " първа и незабавна стъпка " за необятна правосъдна промяна в Румъния. Обещание за премахването на този орган в предизборната си акция дадоха както либералите, по този начин и спасителите на Румъния. Само последните обаче резервираха тази своя позиция. А наподобява, че президентът не желае закриването на този орган.  Каква е политическата игра на Клаус Йоханис?

Обсъждането по тази тематика сред президента и министъра на правораздаването Стелиан Йон беше през май. Но едвам през септември, след уволнението на Йон - той описа какво са си говорили. По думите му, Йоханис е желал да забави дейностите по закриването на този орган. Повечето хора бяха мощно сюрпризирани, тъй като президентът по време на своята предизборна акция през 2019 година и през акцията за парламентарния избор през 2020 година обясняваше по какъв начин би трябвало да се закрие този отдел за следствие закононарушенията на магистрати. Но наподобява, когато разисква нещата на затворени врата, той не е толкоз предан на промените в правосъдната система.

Какво е вашето пояснение за това?

Той желае повече власт. Йоханис желае да управлява прокуратурата и промяната, която Стелиан Йон опита да прокара, щеше да попречва всички политически решения при избирането на основен прокурор. Президентът желае да има цялостен надзор при този избор. 

Падането на кабинета на Флориан Къцу не значи отиването незабавно на предварителни избори. Започват съвещания с партийните водачи за сформиране на ново държавно управление в границите на този парламент. След тези диалози президентът има право да номинира претендент за министър председател, който да опита да образува болшинство. Ако има такова - новият кабинет влиза за гласоподаване в Народното събрание. Ако това не стане - се отива на нова серия от съвещания и се търси нов претендент за министър-председател. При неуспех на два опита за два месеца - президентът има правото да разпусне Народното събрание и да насрочи предварителни избори. А през цялото това време продължава да ръководи Флорин Къцу.

Прогнозата на журналиста Ливиу Аврам за започващите в понеделник съвещания на президента Йоханис с партиите:

" Проблемът е, че господин Йоханис е толкоз захласнат от Флорин Къцу, че той ще уточни за министър председател още веднъж него. Дори и откакто е ясно, че болшинството от депутатите в Народното събрание са срещу. Не го желаят даже и не дребна част от неговите депутати - 41 народни представители от либералите. Те са лоялни на предходния ръководител на партията - Людовик Орбан, който в този момент е отпред на долната камара на Народното събрание. Това, което желае да направи господин Йоханис, е да завоюва време за господин Къцу, който да убеди огромен брой депутати, към 50, които да го поддържат в Народното събрание. Въпреки че вотът на съмнение беше гласуван във вторник, Йоханис отсрочи консултациите с партиите за идната седмица.  Подобна покана се изпраща нормално 2-3 дни по-късно. Президентът ще стартира от понеделник тези срещи, само че той към този момент изрази подозрение, че те ще доведат до някакво решение. Така че на практика той може да отсрочва решението на тази рецесия. За да може през това време да купува депутати, които да поддържат господин Къцу.

Да купи....? Да им даде пари или да им обещае нещо?

Да, това е известна процедура в Румъния - да купуваш депутати. 

Интервюто с Ливиу Аврам можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР