Тази история свидетелства за успеха в опазването на даден вид,

...
Тази история свидетелства за успеха в опазването на даден вид,
Коментари Харесай

Увеличава се броят на белите акули край източното крайбрежие на САЩ

Тази история свидетелства за триумфа в опазването на даден тип, само че и за печалните последствия от него - през последните години броят на огромните бели акули край източното крайбрежие на Съединени американски щати се усилва, като в същото време става по-голяма и вероятността от злощастни срещи с плувци или сърфисти, заяви Българска телеграфна агенция.

Всяка година през летните месеци тези хищници се придвижват нагоре по атлантическото крайбрежие на Съединени американски щати към Нова Англия. Пикът на сезона е сред август и октомври. 

В Кейп Код, Масачузетс, основният воин на " Челюсти " се е трансформирал в туристическа атракция, която украсява шапки и тениски. Тази година обаче се наложи плажовете да бъдат краткотрайно затворени поради наличието на акули. 

Близо 300 огромни бели акули са били маркирани през годините. Около 10 от тях към този момент се намират в региона, съгласно Грегъри Скомал, биолог и експерт по хищниците от щата Масачузетс. Той счита, че всяка година над 100 огромни бели акули минават през тези води. 

От 90-те години на предишния век в Атлантическия океан са въведени разпореждания за отбраната им от лов на риба. " Наблюдаваме общо нарастване на популацията, което съгласно нас е симптом за възобновяване след доста високи равнища на свръхексплоатация ", споделя биологът. По думите му към момента е мъчно да се даде точна оценка на броя им. 

Белите акули също така са склонни да плуват все по-близо и по-близо до брега, с цел да ловуват една от обичаните си плячки - тюлените. Те също са предпазени и броят им пораства. Резултатът - повече акули, които се доближават до зоните за плуване.

" Нападенията на акули са доста редки, само че през последните 10 години се усилват ", споделя Грегъри Скомал. 
     

В щата Ню Йорк губернаторът разгласи спомагателни патрули за наблюдаване, в това число с дрон или хеликоптер. 

В пресата към този момент има известия за няколко ухапвания от акули на туристическите плажове на Лонг Айлънд. Не е наложително обаче за тях да е виновна бяла акула, защото в региона се срещат и други типове, и по-специално тигрови и бичи акули. Броят на нападенията е необикновен, откакто от три години не е съобщавано за такива. 

Според Гавин Нейлър, шеф на програмата за проучване на акулите в университета на Флорида, това е обвързвано с нарасналото наличие тази година - евентуално поради топлите течения, на избрани риби, които притеглят хищниците. 

И въпреки на локално равнище нещата да варират доста от година на година, в международен мащаб към момента се записват към 75 набези от акули годишно - откакто по време на двугодишната пандемия те спаднаха до към 60. Броят на смъртните случаи е към пет.

В тази част на Съединени американски щати през последните 20 години е обявено единствено за два смъртни случая. Най-застрашени са сърфистите, които навлизат по-навътре във водата. 

Според Нейлър е рационално да се допусна, че в бъдеше броят на жертвите ще нараства. " Има повече бели акули, тъй че вероятността ще се усили. Ще има повече ухапвания ", споделя той. 

Акулите надалеч не са кръвожадните зверове, които от време на време са представяни във филмите. Проучвания демонстрират, че те могат да сбъркат сърфисти или къпещи се с нормалната си плячка, изключително белите акули, които имат много неприятно зрение.

" При толкоз доста хора във водите по света, в случай че акулите избраха да се хранят с човешка плячка, щяхме да имаме десетки хиляди набези всяка година ", отбелязва Грегъри Скомал. 

С изменението на климата специалистът чака повишението на температурите на океана последователно да удължи сезона, през който акулите участват в северната част на Съединени американски щати.  

Какво може да се направи, с цел да се лимитират рисковете? 

Има особено приложение, посредством което всеки може да заяви за видяна акула. 

Препоръката на специалистите е хората във водата да се " оглеждат в близост ". Ако огромен брой птици ловуват риба, това евентуално значи, че има и акули, които също се хранят с нея. 

В случай на захапване действителната заплаха е приключването на кръвта, тъй че е значимо човек да стигне до брега, а кървенето да бъде овладяно до идването на помощ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР