Тази година военният парад в Деня на храбростта и празник

...
Тази година военният парад в Деня на храбростта и празник
Коментари Харесай

Военният парад за 6 май – без хеликоптер, който да развее националния флаг

Тази година военният церемониал в Деня на храбростта и празник на Българската войска за първи път ще е без водещия хеликоптер МиГ-17. По традиция хеликоптерът носеше националния байрак, само че предходната година машината падна и в нея починаха двама водачи.

Командващият парада ген. майор Иван Лалов сподели пред БНР, че няма различен МиГ-17, който да е ремонтиран. Кап. Николай Петков сподели, че управляваният от него тази година хеликоптер МиГ-24, който ще открие парада с хеликоптерите "Кугър ", няма нужната техника за втурване на знамето.

За парада военните дават обещание още самолетите "Спартан ", трите самолета "Пилатус " от образователната авиационна база в Долна Митрополия. По традиция ще прелети и група самолети МиГ-29 от авиосъстава на база "Граф Игнатиево ". По площада ще премине сухопътната техника – бронирани машини, бронетранспортьори, танкове, ракетни комплекси.

За първи път на парада ще премине представителният блок на 101-ви алпийски полк. Командирът Димитър Кацаров: "Изключително огромна чест и отговорност е това. Имаме добра успеваемост за набиране на бойци. Миналата година от три състезанието сме набрали 80 военнослужещи, които са влезнали в строя. Това е доста добър индикатор. Имаме в този момент конкурс за 10 места, а имаме 33 претенденти ".

Първи церемониал тази година ще има младши сержант Борис Райков от Бургас, курсант в НВУ, който се готви за шпионин: "Изпитвам огромна горделивост от тази чест, която ми беше предоставена. Това беше една моя детска фантазия, която имаше опция да се трансформира в действителност. Имам вяра, че това е сигурна специалност за всеки, който желае да се осъществя. Да си военнослужещ не е нужно единствено предпочитание, би трябвало да се изпитва от вътрешната страна ".

На парада клуб "Братя по оръжие " ще показа техника от интервала на Втората международна война - немска техника, била на въоръжение в българската войска.

"Кулминацията на парада ще бъде самият церемониал. Той има към този момент 99-годишна история ", сподели майор Иван Лалов.

Военният церемониал стартира в 10.00 часа на 6 май.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР