Тази година се навършват 40 години от първата международна детска

...
Тази година се навършват 40 години от първата международна детска
Коментари Харесай

40 години асамблея "Знаме на мира"

Тази година се навършват 40 години от първата интернационална детска асамблея „ Знаме на мира”. По този мотив на 8-ми юни деца от цяла България ще изнесат концерт в парк „ Камбаните”, София.

Честванията ще се проведат под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. По време на концерта ще бъдат наградени и млади български гении, съдействали за спорта и изкуството в страната.

„ Тук има 113 камбани, последната от които е дарена от Папа Франциск. В предишното тези празници бяха доста приятни за децата и считам, че концепцията има бъдеще и за напред”, сподели Евгения Живкова. Тя описа, че на първата асамблея на мира са участвали деца от 70 страни.

Втората се организира през 1981 година На нея е бил и Искандер Туриаре – 10 годишно момче от Сомалия, получило покана от представители на българското посолство в африканската страна. Искандер е бил надарено дете, което става известно със своите певчески благоприятни условия в родината си.

„ От Асамблеята помня, че това може би са ми били най-хубавите и безгрижни дни, тъй като пеехме, рисувахме, всичко беше толкоз доброволно. Имаше толкоз доста деца. Возеха ни с рейсове, ескортирани с милиция. Ние се чувствахме извънредно значими, като посланици. Всъщност, ние си бяхме посланици, само че не осъзнавахме значимостта на това нещо”, споделя той.

Още помни какъв брой е бил впечатлен от българската природа, която обича и до през днешния ден, както и първата ария на български.

„ Когато бях овчарче” не знам дали всички в този момент я помнят, само че навръх асамблеята я научих от едно дете от Кюстендил - и до ден сегашен си я спомням”, споделя Искандер

След края на Асамблеята той и майка му остават в България по покана на Георги Йорданов – тогава ръководител на Комитета за просвета. Момчето прогресивно губи зренитето си и има потребност от лекуване, което получава в България.

Остава тук. Завърша музикалното учебно заведение в София и консерваторията. Днес е оперен артист в Швейцария, на 48 години и счита себе си за българин.

„ Станах българин по нрав, само че обстановката стана по този начин, че човек не може да работи в България. Тук съм краткотрайно, само че даже това ме потиска. Душата ми е в България. Ако ме постави някой зад заслон, надали би могъл да ме хване, че не съм Българин” съобщи Искандер.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР