Тази година през март се очаква средната месечна температура да

...
Тази година през март се очаква средната месечна температура да
Коментари Харесай

Синоптиците от НИМХ към БАН огласиха прогнозата си за женския месец март - мрачна е като съпруга, спипала мъжа си с друга

Тази година през март се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която в Северна България и високите полета е сред 5 и 7°, по Черноморието и в Южна България – сред 6 и 9°, а в планините – сред минус 8 и минус 2°, оповестяват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Месечната сума на преваляванията ще бъде над нормата, която в равнините е сред 40 и 60 л/кв.м, в планините – сред 60 и 90 л/кв.м. Най-ниските температури през март ще бъдат сред минус 15° и минус 10°, тук-там до минус 20°, а най- високите – сред 19° и 24°.

През март динамичността на атмосферните процеси ще е огромна. През първото десетдневие от месеца преваляванията ще са постоянно феномени и има условия за обилни количества.

През множеството дни ще превалява най-вече дъжд, а в интервала 2-4-ти март в Западна и Северна България и ще превали и сняг. Има условия и за поледици. През първите дни от десетдневието, макар че ще се покачат, температурите ще бъдат под нормите, а през втората половина от десетдневието ще се затопли още и ще са близки до нормалните.

И през второто и третото десетдневие времето ще остане изменчиво, с валежи. 

Температурите ще бъдат близки до нормалните, като ще се намаляват след прекосяването на атмосферните разстройства, при което дъждът в Северна и Западна България ще минава в сняг.

Най- огромна възможност за превалявания има към 13-и, 15-и, 18-и, 23-и, 25-и, 28-и и 31-ви март.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 3 мин. и залязва в 18 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 13 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 11 мин. и залязва в 19 ч. и 51 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 40 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 2.03 – пълнолуние, 9.03 – последна четвърт, 17.03 – новолуние, 24.03 – първа четвърт, 31-пълнолуние.

Началото на астрономическата пролет е на 20.03 в 18 ч. и 15 мин. През март се реализира преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до сензитивно покачване на температурите, а мъглите са рядко събитие. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.

Март е месец присъщ с огромни аномалии и внезапни промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкоз интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на екваториален въздух температурите стават съвсем летни – към и над 30?.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР