Тази година по нищо не е по-различна от другите, но

...
Тази година по нищо не е по-различна от другите, но
Коментари Харесай

Д-р Мангъров обясни какво трябва направи човек месец, след като е ухапан от кърлеж

Тази година по нищо не е по-различна от другите, само че въпреки всичко лаймската болест съществува у нас и има риск след захапване от кърлежи, сподели началникът на инфекциозно поделение към Първа МБАЛ София доктор Атанас Мангъров в утринния блок на Bulgaria ON AIR.

Медикът изясни, че диагнозата се слага лабораторно и, че е особено за лаймската болест безсимптомното протичане, само че в дребна част от случаите може да се получи кръгообразен обрив или доста рядко - грипоподобни признаци.

Ако човек е ухапан от кърлеж, след месец би трябвало да се изследва. Лечението е дълготрайно с висока доза антибиотик, сподели още експертът.

Д-р Мангъров посочи, че морбили има непрекъснат темперамент поради всеобщия отвод от имунизации, само че успокои, че страните към нас не престават да имат случаи, до момента в който България остава като " остров на спокойствието " поради взетите ограничения.

Летните болести се предизвикват от вируси, които живеят в лигавицата на червата и се популяризират посредством фекално замърсяване. На морето, при събирането на доста хора се основават условия за разпространяването на болестта. При салмонелата, с цел да се болести човек би трябвало да изяде няколко милиона микроби, посредством животинско фекално замърсяване, сподели доктор Атанас Мангъров.

Специалистът изреди и най-честите признаци: висока температура, повръщане, диария.

Трябва да внимаваме и когато си купуваме храна от външни обекти и да обръщаме внимание на индивида, който я продава - да си мие ръцете, да заобикаляме храненето тук-там със съмнителна хигиена, посъветва още доктор Мангъров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР