Тази година нови безплатни учебници ще получат учениците от втори

...
Тази година нови безплатни учебници ще получат учениците от втори
Коментари Харесай

Ще започнат ли протести заради дискриминация? Издателствата предлагат учебници за бедни и богати

Тази година нови безвъзмездни учебници ще получат учениците от втори и шести клас. Осмокласниците също ще учат с нови учебници, само че за тях ще би трябвало да си платят. Затова издателствата оферират два разновидността: цветни, които са по-скъпи и черно-бели – за фамилии с по-ниски приходи, осведоми Българска национална телевизия.
Учебниците за осми клас са по нови стратегии, по тази причина се постанова преиздаването им, а цените ще натоварят съществено фамилния бюджет. Комплектът за един възпитаник излиза към 200 лева За по-бедните фамилии издателствата оферират черно-бял вид, който е с 30% по-евтин от цветния. Това се прави за първа година.

„ Смятаме, че цветният вид е оптималният. Но за родители, които са обезпокоени, е по-добре да си вземат чернобелия вид за някои учебници - там, където може да има черно-бял вид. Примерно биологията не може да има черно-бял вид, тъй като илюстрацията е доста значима, само че при матаматиката не е тъкмо по този начин. Ние считаме, че доста значимо е един преподавател да се преценява, както с равнището на учениците, по този начин и с материалното им положение “, разяснява Никола Кицевски, шеф на издателство.

Идеята обаче провокира вълна от отвращение в обществените мрежи. Според мнозина по този метод се насърчава общественото разделяне в учебните заведения и се основават условия за дискриминация.

Предлагат се и интерактивни учебници, които са най-евтини. Учебниците в електронен тип костват по шест лв., до момента в който хартиените стигат до 15 лв.. В интерактивните учебници наличието е същото, само че се оферират триизмерни изображения. Така да вземем за пример в учебника по биология има тримерен обект на човешкото тяло и на обособените елементи, а в учебника по история учениците могат да се разходят из античен Рим.

Издателствата твърдят, че безплатните учебници до седми клас към този момент пътуват към учебните заведения в страната и ще доближат до 15-и септември или най-вече до интервала, в който се прави преговор на материала от предходната година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР