Тази година беше важна за науката и изпълнена с вълнуващи

...
Тази година беше важна за науката и изпълнена с вълнуващи
Коментари Харесай

Седем от най-значимите научни открития на 2018 година

Тази година беше значима за науката и изпълнена с вълнуващи открития, доста от които ще трансформират визията ни за света към нас, а евентуално и живота ни.

Ето някои от най-значимите научни открития, осъществени през 2018 година:

7. Огромен метеоритен кратер в Гренландия

На дълбочина съвсем километър под хладилник в северната част на Гренландия е открит голям кратер от конфликт с стоманен астероид. Откритието е направено по време на топографски измервания в Гренландия благодарение на радар, инсталиран на аероплан и кадърен да улови радиовълните, които минават през леда и се отразяват от твърдата повърхнина на острова.

Закръглените контури на кратера за първи път са следени през 2015 година в данните, получени при проучването на Гренландия по програмата на НАСА Operation IceBridge. Мястото бе в допълнение изследвано благодарение на широколентов радар, възложен от глациолози от Германия, което разреши да се дефинира външната и вътрешната форма на кратера. Диаметърът на кратера доближава 31 километра. Симулациите демонстрират, че астероидът е бил с размери от порядъка на 1.5 км. Вероятно това е станало през последните 100 000 години.

Това изобретение ще помогне на учените да намират нови доказателства за метеоритни конфликти в предишното и да схванат повече за въздействието на сходни катаклизми върху развиването на живота на Земята.

6. Първото клониране на маймуни

Китайски учени съумяха сполучливо да клонират маймуни, употребявайки същата технология, с която преди повече от 20 години на бял свят се появи първият клонинг на бозайник - овцата Доли, оповестява BBC.

Дългоопашатите макаци Джонг Джонг и Хуа Хуа са изцяло идентични, а събрани дружно, имената им сформират думата за китайската нация на мандарин (Zhonghua).

Учените от Института по неврология към Китайската академия на науките считат, че клонираните примати ще бъдат доста потребни при проучванията на разнообразни наследствени заболявания, автоимунни и онкологични болести.

Идеята за маймунските клонинги обаче има и своите критици. Проф. Робин Ловъл-Бадж от лондонския Francis Crick Institute е на мнение, че процедурата, по която са основани двата макака, е доста неефективна и рискова. Според него тя няма по какъв начин да се трансформира в основа за основаването на човешки клонинги.

5. Откриха доказателства за течна вода на Марс

Учените за пръв път откриха доказателства за съществуването на вода на Марс – в течно положение. Те считат, че това е езеро с диаметър към 20 км, ситуирано на южния полюс на планетата и прикрито от дебела ледена шапка.

Преди това имаше догатки, че повърхността на Марс от време на време се стича вода от топящи се ледници, само че в този момент за пръв път има учредения да се счита, че на Червената планета съществува и непрекъснат водоем с вода в течно положение.

Откритието е направено посредством потреблението на радарния инструмент Marsis, който е на борда на орбиталната станция Mars Express.
Учените дефинират откритието като допустимо местообитание за микробен живот.

4. Създадоха изкуствени ембриони от стволови кафези

Учени от университета Кеймбридж във Англия съумяха да основат пълноценни ембриони на мишки по неестествен път, употребявайки само стволови кафези от други ембриони. Това на процедура значи, че зародиши на бозайници са основани, без да се употребяват нито сперматозоиди, нито яйцеклетки. Постижение, което може напълно да предефинира концепциите за това, по какъв начин би могъл да се зароди животът. И какво сме способни да реализираме посредством потреблението на стволови кафези.

3. Откриха следи от най-древния живот на Земята

Тази година учените откриха молекулярни следи от същества, които са живели преди повече от половин милиард години, те хвърлиха светлина на картината на загадъчния свят, довел до появяването на някои от първите животни на Земята и изместиха молекулярната палеонтология обратно няколкостотин милиона години. Те откриха следи от мастни молекули в някои от най-странните известни вкаменелости, енигматичните форми на живот от Едиакарския интервал.

През октомври различен екип откри в скални пластове сред 660 милиона и 635 милиона години следи от молекули, които през днешния ден се вършат единствено от гъби. Находката допуска, че гъбите, друга форма от животинския свят, може да са еволюирали 100 милиона години по-рано от най-старите разпознаваеми техни фосили.

Генетици разкриха вековна мистерия към две древноегипетски мумии

2. Възстановиха зрението на пациенти

Британски лекари възвърнаха зрението при двама пациенти, които са имали проблем с дегенерираща тъкан. Учените са приложили неповторим нов способ на лекуване, който е употребявал стволови кафези. Надеждите на учените са, че методът ще може да постави основата на съвременна очна терапия, която да е евтина и да се употребява от доста необятен кръг пациенти. Ако това се случи, ще се отвори напълно нова вероятност за милиони пациенти по света.

Двамата пациенти са страдали от положение, известно като макулна недъгавост, което нормално се получава с напредването на възрастта и което е отговорно за към половината от всички случаи на слепота.

1. Нанороботи убиват ракови кафези

В публикация, оповестена в Nature Biotechnology, беше разказана технология за самостоятелни ДНК наноботове, способни да убиват ракови кафези в опитни мишки. На процедура те се инжектират венозно в телата на обектите, след което са способни да откриват и да инжектират туморните формирания с медикаменти, които лимитират достъпа им до кръв. Концепцията за ДНК нанороботи доставящи медикаменти до наранени органи в тялото е нова, само че в случай че се окаже сполучлива, ще бъде голям пробив в лекуването на рака.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР