Тази есен, вероятно още през септември месец, Министерството на регионалното

...
Тази есен, вероятно още през септември месец, Министерството на регионалното
Коментари Харесай

За новото безплатно саниране ще се кандидатства от септември | Държавата предвижда да отпусне 1,74 млрд. лв. за програмата

Тази есен, евентуално още през септември месец, Министерството на районното развиване и благоустройството ще разгласява изискванията за кандидатстване по националната стратегия за енергийно възобновяване на обществени здания и многофамилни жилища. Това разгласи вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов пред Dir.bg.

За саниране в Националния проект за възобновяване и резистентност са планувани общо 1.5 милиарда лв., като към тях страната ще добави още 240 милиона лв.. Очакванията са този път да се реализира по-висок клас на енергийна успеваемост спрямо предходното саниране.

Отсега е ясно, че за кандидатстване по програмата ще се изисква съдружие на притежателите и енергиен паспорт на постройката. Документът, в който ще са разказани резултатите от енергийното и техническо проучване, ще покаже на притежателите кои са нужните ограничения за реализиране на най-висока енергийна успеваемост на блока, сподели Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на районното развиване.

И още нещо доста значимо, единствено за подадените и утвърдени до края на март 2023 година заявки от етажната благосъстоятелност санирането ще бъде 100% гратис. След това всички, които бъдат утвърдени до края на 2023 г, ще получат 80% от нужните средства, а останалите 20 на 100 ще бъдат самоучастие на притежателите в постройката. Такива били условията на Европейската комисия, посочи Караджов, който е участник в проведената от Dir.bg и 3eNews интернационална конференция " Зелената договорка - нововъведения, вложения и обективен преход ", която ще се организира на 10 юни от 9 ч. сутринта в Sofia Event Center.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР