Тази есен ще влезе в експлоатация четвъртият блок от кампуса

...
Тази есен ще влезе в експлоатация четвъртият блок от кампуса
Коментари Харесай

Наесен Пловдивският университет отваря кампус на стойност 15 млн. лева

Тази  есен ще влезе в употреба четвъртият блок от кампуса на Пловдивския университет, по стаите в него остава да се сложат единствено щори и кошчета. Всеки от „ близнаците ” излиза към 3 млн. лева, а инвестицията в целия комплекс надвишава 15 милиона.

 Следващата стъпка след построяването на главните здания е в пространството сред тях да се направи павилион за бързо хранене и перално помещение. За пералнята от ПУ заимствали опита на Медицинския университет - ще има няколко огромни промишлени перални, а достъпът ще е с чип. Управителят на трети блок Светослав Енчев към този момент е решил да сложи стойка за колела. И ще беседва с районното кметство за фитнес навън. Надява се на съглашение една част от парите за уредите да са подаяние, а останалото да се обезпечи от Студентския съвет. На финала ще се слагат беседки, ще се обтегнат алеи с пейки и ще се озелени.

 В комплекса има и видеонаблюдение. Откакто камерите са сложени, секнали набезите от поданици на Шекер махала, която е оттатък околните дървета. В началото изчезнали стотина метра ограда. Внезапно домакините установявали и други неналичия - огромните цилиндрични пепелници по общите балкони на стаите. Един подобен коства 50-ина лв.. Как да разбираем неналичията в документите, спомня си неудобствата Светослав Енчев.

 Един от тях съм, споделя шефът на трети блок за настанените студенти в корпуса. Светослав Енчев фактически е студент в Пловдивския университет. На 30 години към този момент кара пето висше. Догодина ще вземе магистърска степен по обществени действия. Това лято приключва учебен мениджмънт, а преди този момент има дипломи по логика на психиката, магистратура по спорт в учебно заведение и педагогика.

 Светослав се явил на конкурс за шеф на общежитието дружно със 7 съперници и спечелил доверието. Като квалифициран възпитател заобикаля да ползва системата на пръчката и моркова. По-скоро употребява психически похвати от другото висше. „ Влизам в състояние. Но има и граници, които не трябва да се минават ”, споделя Светослав Енчев. Най-често гони за пушене или за неприятна хигиена. Не желаеме съвършено лъскане, а обикновена непорочност, изяснява шефът. Много студенти обаче идват, без да са научени в фамилията да поставят грижи за дома, и това се  оказва проблем в общежитието.

 За да сътвори уютна конюнктура, шефът е оформил ъгъл с мека мебел във фоайето до входа в зелената компания на фикус, бенжамин и аспарагуси. На поличките откъм гърба има декоративни свещници, студентка от Родопите добавила три шишарки колоси. Отсреща е корковото табло, на което домакините разрешават на компании да лепят флайъри. То е и Стената на срама - там се окачва информация за всяко предизвестие за изпъждане, като се разказва кой параграф от правилника е погазен.

 Условията са положителни, а да живееш на общежитие е по-леко финансово, споделя Светослава Стоянова, първокурсничка по френска лингвистика. С приятеля Данчо Стоилов, който учи право, пристигнали в комплект от Пазарджик и разделят една стая в общежитията на ПУ. Тя чисти, той хвърля боклука. Понякога им натежава, че не могат да сготвят и в близост няма магазини. В общежитията е разрешено студентите да си донесат единствено микровълнова печка. Хранят се в столовата на новата постройка или пътуват с автобус до хипермаркет. Би им харесвало още повече, в случай че има асфалт до блока. В дъжд и сняг става разкаляно.

 Светослава пуши на общата тераса. Така се поддържа обществен живот, усмихва се тя. В общежитието има и ютия с маса за гладене. Както са заварили стаята с приятеля, по този начин я издават, преди да си заминат за Пазарджик за лятото. Но колкото и да се пази, все поражда потребност от дребни настоящи поправки. Затова при настаняването всички внасят депозит от 24 лв., който не се възвръща. Така се събират общо към 2500 лв. във фонд за ремонти. Тази седмица шефът ще мине на обход по стаите, с цел да ревизира какво има потребност да се постегне.

 18-годишният Слави Рупски преди малко е събрал багажа и поема с татко си за родината Украйна. Момчето е второкурсник по софтуерно инженерство. Много ми харесва тук - чисто е, хубави хора, всички оказват помощ, изброява той. В неговата страна общежитията били остарели и неприятни. След като се дипломира, студентът ще се откри у нас. „ Тук животът е прекрасен. Който се оплаква, да отиде в Украйна и след това ще го оцени ”, споделя Слави.

 Биляна Стефанова също има база за съпоставяне - към този момент е четвъртокурсничка и една година е живяла в общежитията на УХТ, а 3 - в базата на ПУ. Блоковете „ Марица ” са с общи бани и тоалетни, които не се поддържат. Добре че моята стая беше насреща, само че отново е неловко, споделя младата жена от Симитли, която приключва молекулярна биология. В базата на ПУ всяка стая е със хигиеничен възел и качествена санитария. Биляна е една от първите,  настанени в Блок 1 при стартирането му в употреба. Надява се на място и следващата година, когато ще кара магистратура. „ Почувствах това място като дом ”, споделя тя. Членува в Домовия съвет, който един път месечно дружно с шефа и отговорниците по етажи минава на инспекция и пита за недоволства.

 „ Въпреки разпоредбите, има студентски живот - прибавя второкурсничката по бизнес осведомителни технологии Наталия Костадинова. И шефът е по-снизходителен, когато го поканиш на купона. ”

 

Инфо: www.marica.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР