Тази есен фестивалът за съвременен танц и пърформанс One Dance

...
Тази есен фестивалът за съвременен танц и пърформанс One Dance
Коментари Харесай

Могат ли роботите да танцуват

Тази есен фестивалът за актуален танц и пърформанс One Dance Week чества своя 10-ти рожден ден, а откриването му на 23 септември е в механичната ръка на робот.

Вместо да впрегне сили за потребностите на индустриалното произвеждане, създаденият в Германия KUKA танцува грациозно като експерт дружно с тайванския хореограф Хуанг Юи.

ВИЖТЕ СНИМКИ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Двамата сътворяват изящна проява на бъдещето, или по-скоро на сегашното, в което индивидът и умните машини живеят дружно. Необичайният им дует събира на сцената един мъж, израснал без страсти, и една индустриална машина с човешки разсъдък.

Самият Хуанг Юи споделя, че "да танцувам лице в лице с робот е като да се погледна в огледалото. Мисля, че открих метод да задвижа човешки страсти в роботите ".

Хуанг Юи е роден в заможно семейство, само че когато е единствено на 10 година, родителите му банкрутират и всички са принудени да заменят луксозния си голям дом за мъничка стая. Местейки се от един неугледен дом в различен и ставайки очевидец на мрачните мисли на своите родители, дребният Хуанг се усеща заставен да бъде идеалното дете и да се държи като робот – дисциплиниран, отзивчив, угрижен и постоянно на висота. И пораства с желанието да изтанцува един дует на сцената с същински робот. KUKA го впечатлява със своя равномерен дизайн, който му припомня гъвкавостта и формите на човешкото тяло.

Програмирането на KUKA е извънредно трудоемко – единствено една минута танц "струва " на сътрудниците му близо 10 часа съществено програмиране.

Инженерното знамение тежи 274 кг, само че дружно с постамента и стабилизиращите тежести, общото театрално тегло възлиза на близо 800 кг.

Интересен факт е, че съгласно разпоредите когато KUKA се движи, в неговия обхват не трябва да има хора. Как Хуанг Юи е съумял да реализира този на пръв взор неосъществим дует следва да разберем онлайн в Дома на културата "Борис Христов " в Пловдив на 23 септември от 19:30 ч.

Подобно нещо виждаме за първи път, а може би и единствен, в България, тъй че ви съветваме да се възползвате.

Билетите са в системата на EpayGo на цени от 10, 15 и 20 лева Спектакълът гостува в Пловдив с поддръжката на Министерство на културата на Тайван.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР