Тази блокада продължава близо година. Сталин отрязва всички пътища, водещи

...
Тази блокада продължава близо година. Сталин отрязва всички пътища, водещи
Коментари Харесай

Когато Сталин беше решил да умори от глад Западен Берлин


Тази обсада продължава близо година. Сталин отрязва всички пътища, водещи към Западен Берлин и по този начин прекъсва снабдяването на града. Берлин обаче не се предава. Случва се нещо неповторимо.

Ситуацията на обсадения Западен Берлин (1948-1949 г.) не може да се съпоставя с тази на Ленинград по времето на Втората международна война. Най-малкото, тъй като по това време Берлин не е бил бомбардиран, нито обстрелван от далекобойни оръдия, а по улиците не е имало трупове на умрели от апетит и мраз хора, както в обсадения от нацистите Ленинград. И въпреки всичко блокадата си е обсада.

Въздушен мост

и апетит, с цел да подкопае доверието на локалните хора към Запада и да ги накара да се подчинят на руските окупационни управляващи. В продължение на съвсем цяла година всички пътища, водещи към западната част на града, целият авто и ж.п.-транспорт остават блокирани, заради което всичко належащо за снабдяването на популацията - от храна до въглища - е било доставяно по въздуха: американци, британци и французи провеждат невъобразим до тогава „ въздушен мост “. На всеки 2-3 минути е изхвърчал или кацал по един транспортен аероплан. Докато най-после Сталин е бил заставен да отстъпи.

Самолетите на западните съдружници доставят милиони пакети с хранителни артикули за жителите на обсадения град

Всичко към тази невиждана избавителна интервенция е разказано най-подробно в книгата на известния немски историк и журналист Фолкер Коп " Дневник от блокадата на Берлин ". В нея създателят споделя най-подробно какъв е бил делникът на хората в обсадения град. Ето какво четем там:

Петък, 25 юни, 1948:

Съветското военно командване забрани доставките на въглища за всички западни елементи на града, където работят електроцентралите на Западен Берлин. Очаква се да бъдат прекъснати и доставките на медикаменти за западноберлинските лечебни заведения. На летището в Темпелхоф към този момент идват първите американски транспортни самолети с продоволствия. Западните съдружници дават обещание, че няма да позволен всеобщ апетит.

Четвъртък, 8 юли

Две седмици след началото на блокадата на Западен Берлин е натрапен непоколебим режим на тока. Спряно е придвижването на градската железница, а трамваите, рейсовете и метрото се движат от 6 сутринта до 6 вечерта, само че на огромни шпации. В жилищата електричество се пуска единствено по два часа заран и два часа вечер. Забранено е да се осветяват витрините на магазините. 

Хората по света се солидаризират с жителите на обсадения Западен Берлин. Работници от Швеция, където след края на войната храната също не доближава, събират 15 тона овесени ядки, захар и огромен брой пакети със изсъхнало мляко. От Съединените щати идват и частни дарения с храна. Няколко десетки хиляди тона картофи и въглища оферират да дават даже Чехословакия и Полша - само че не като филантропична помощ, а против твърда валута. Москва обаче бързо вразумила социалистическите си „ приятели “ и договорката по този начин и не се състояла. До края на блокадата по този начин и не последвали нови оферти за помощ от страна на социалистически страни.

Събота, 21 август

Децата са се радвали най-вече на въздушните колета, съдържащи шоколад и други лакомства

Над Берлин валят дребни парашутчета, спускащи от небето шоколади, сладкиши и пакетчета със стафиди. Много скоро хората започнаха да ги назовават " Rosinenbomben " – (буквално: бомби от стафиди). Терминът е въведен от един американски водач на аероплан, който решил по този метод да зарадва децата с малко лакомства. Въздушните колета са били един от редките мотиви за наслада на децата в окупирания град.

Петък, 25 февруари 1949 година

Само за последния месец 2500 бежанци от руската окупационна зона желаеха леговище в Западен Берлин. Това основава съществени проблеми за обсадения град: тъй като тези хора би трябвало да бъдат настанени някъде и нахранени. Трябва също да се реши дали те да бъдат трансферирани към Западна Германия.

Четвъртък, 12 май

В Източна Германия се унищожават и последните остатъци от демокрацията. В същото време се провали опитът тя да бъде задушена и в западните елементи на Берлин. Блокадата очевидно се оказа неефективна освен от политическа, само че и от икономическа позиция. На жителите на Западен Берлин не им е елементарно, само че въздушният мост извършва своето предопределение: няма умиращи от апетит хора, няма зараза, изнася се дори продукция, " създадена в обсадения Берлин ".

Американски деец пред паметника, отдаден на въздушния мост над Берлин

В последна сметка Сталин се оказва заставен да отстъпи. През нощта на 12 май 1949 година блокадата е снета, само че още дълго продължава да постанова своя отпечатък над политиката в Европа и света. Основният политически резултат от Берлинската обсада е обединяването на западните окупационни браншове и основаването на Федерална република Германия, както и даването на самостоятелен статут на Западен Берлин. Освен това на 4 април 1949 г - под въздействието на пресните усещания от блокадата - е взето и друго значимо решение: за основаването на Северноатлантическия съюз (НАТО).
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР