Тазгодишните Вазови празници започват в родния град на патриарха на

...
Тазгодишните Вазови празници започват в родния град на патриарха на
Коментари Харесай

Вазовите празници започват с поезията на Маргарита Петкова и Добромир Банев

Тазгодишните Вазови празници стартират в родния град на патриарха на българската литература Сопот на 2 юли, събота, когато Маргарита Петкова и Добромир Банев ще показват нецензурираната версия на взаимния им бестселър „ Абсурдни времена “. Почитателите на поетично слово ще могат да се насладят на срещата с двамата създатели от 17.30 часа в Къща музей „ Иван Вазов “.

На 3 юли, понеделник, от 18 часа ще бъде показан моноспектакълът „ Любовта не може просто да отмине” с присъединяване на носителя на премия „ Икар” Симеон Владов. Пиесата на младия български романист и драматург Радослав Гизгинджиев ще се играе в експозиционната зала на Къщата музей „ Иван Вазов”.

На идващия ден – 4 юли, от 17.30 часа в Радиното учебно заведение ще бъде открита непрекъсната фотоизложба „ Сопот в миналото” и ще се състои премиерата на книгата „ Спомени” на Съба Вазова.

Афишът за 5 юли включва прожекция от 17.30 часа в театралния салон на Радиното учебно заведение на документалния филм „ От Вазов за Вазов - по пътя на спомена”, осъществен възпитаници от приблизително учебно заведение „ Иван Вазов”, а на 6 юли от 18 часа ще стартира музикално-поетичен театър „ С Вазов в сърцето. На 7 юли от 9,30 часа на площад „ Иван Вазов” ще се организира детско утро с присъединяване на малчугани от забавачките в Сопот, а от 18 часа същия ден е срещата с професор Димитър Михайлов и неговата книга „ Иван Вазов. История, поетика, диалози”, която ще бъде показана от проф. Иван Стайков.

Лично министърът на образованието и науката ще дойде в Сопот на 8 юли (събота), с цел да открие научната конференция на тематика „ Вазовият жанр и приносът му в историята на модерна България”. Същия ден от 18,30 часа в Източния парк ще се организира панихида за починалите сопотненци през лятото на 1877 г и с разкриване на възпоменателна плоча ще бъде маркирана 140-годишнината от Сопотското въстание.

На 9 юли от 10 часа в църквата „ Свети Свети Петър и Павел” ще стартира тържествена литургия във връзка 167-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а от 11 часа в Етнографския и занаятчийски център „ Сопотски еснафъ” ще бъде открита галерия от произведения на занаятчии от Сопот и района, а по-късно ще се организира и сопотска седянка „ На бяло сладко” с присъединяване на Гуна Иванова. От 17.30 часа същия ден ще стартират срещите с носителите на национална литературна премия „ Иван Вазов” и с лауреата на „ Детска Вазова награда”.

Час по-късно в къща музей „ Иван Вазов” ще е церемонията по награждаването на лауреатите в националния училищен конкурс ”Вазовата България”. След 19,30 часа ще бъде открит мемориалният комплекс „ Аз съм българче”, където носителят на националната литературна премия „ Иван Вазов” ще засади борче. От 20 часа на площада в Сопот стартира тържественото честване на 167–та годишнина от рождението на патриарха на българската литература и формалното връчване на „ Детска Вазова награда” и националната литературна премия „ Иван Вазов”.

Празненствата ще завършат с концерт- театър „ И мойте песне все ще се четат” с присъединяване на квартет „ Българи”, националната певица Гуна Иванова, оперният бас Николай Петров, трио „ " Musica bellа " (цигулка, виолончело и пиано), танцов отбор „ Розова долина”, Панайот Панайотов и Васил Петров.

ARTday.bg
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР