Тазгодишната, 37-а подред Балканска олимпиада по математика (BMO/ БОМ), се

...
Тазгодишната, 37-а подред Балканска олимпиада по математика (BMO/ БОМ), се
Коментари Харесай

Шест медала за наши ученици на Балканиада по математика 2020

Тазгодишната, 37-а поред Балканска олимпиада по математика (BMO/ БОМ), се организира сред 31 октомври и 5 ноември, оповестиха от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.

Състезанието последва образеца на останалите олимпиади от спортния календар, и заради усложнената конюнктура в страна и в света, БОМ 2020 се организира отдалечено.

В конкуренцията присъединяване взеха 18 тима от 11 балкански страни и 6 страни посетители, като домакинът Румъния взе участие с два тима.

Българският народен тим се показа ужасно, спечелвайки следните медали:

Борислав Кирилов, 11 клас, ПЧМГ София - златен орден (33 т.)
Мартин Копчев, 11 клас, ПМГ Габрово - златен орден (33 т.)
Диян Димитров, 12 клас, СМГ – сребърен орден (30 т.)
Къонг Виет До, 12 клас, СМГ - сребърен орден (30 т.)
Стефан Хаджистойков, 12 клас, СМГ – бронзов орден (22 т.)
Ангел Райчев, 11 клас, 125 СУ София – бронзов орден (22 т.)

В неофициалното отборно класиране България, дружно с Турция, зае 3-ото място със 170 точки, след Сърбия със 177 и Румъния със 176 точки. Ръководители на тима бяха доктор Стефан Герджиков (ФМИ на СУ „ Св. Климент Охридски “), зам.-ръководител - доцент Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ - БАН), а като наблюдаващ взе участие чл.-кор. Николай Николов (ИМИ - БАН).

Напомняме, че националите ни (с изключение на Ангел Райчев) участваха и на виртуалната Международна олимпиада по математика по-рано тази есен. Тогава българските състезатели още веднъж се показаха почтено и прибавиха 4 медала (1 сребърен и 2 бронзови медала, както и 2 почетни грамоти) към сбирката от оценки за България на най-старото и най-голямо природоматематическо съревнование.Сдружение на олимпийските тимове по естествени науки. Малко преди този момент се организира и Младежката Балканска олимпиада по математика (JBMO), на която, с помощта на извоюваните 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медала, младежкият ни тим зае първо място в отборното класиране!
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР