Тайванският вицепрезидент Уилям Лай днес отпътува на посещение в САЩ,

...
Тайванският вицепрезидент Уилям Лай днес отпътува на посещение в САЩ,
Коментари Харесай

Тайванският вицепрезидент тръгна към САЩ, в Китай недоволни

Тайванският вицепрезидент Уилям Лай през днешния ден отпътува на посещаване в Съединени американски щати, съобщи Ройтерс. Китай осъди неговата аудиенция, а тайвански публични представители се притесняват, че това може да докара до усилване на китайската военна интензивност към демократично управлявания остров.

Лай, който е водещ претендент за поста президент на Тайван на идните през януари избори, публично ще спре единствено директно в Съединени американски щати. Той ще продължи към Парагвай, където ще взе участие в церемонията по полагане на клетва на новоизбрания президент на страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тайпе и Вашингтон настояват, че сходни престои са рутинни и не са причина за предприемане " на провокативни " дейности от страна на Китай, само че Пекин реагира яростно на това, което счита за следващо доказателство за американската поддръжка за Тайван, показва Ройтерс. Китай упорства, че островът е суверенна китайска територия.

Китай евентуално ще стартира военни учения през идната седмица наоколо до Тайван, употребявайки престоя на Лай в Съединени американски щати като предлог за заплашване на гласоподавателите преди изборите следващата година и с цел да ги накара да се " опасяват от война ", настояват тайвански публични представители.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР