Тайванската крилата ракета, способна да удари дълбоко в Китай, може да е счупила корица

...
Вестник в Тайван публикува снимки и видеоклипове, които според него
Коментари Харесай

Вестник в Тайван публикува снимки и видеоклипове, които според него предлагат първия в историята поглед върху крилатата ракета Hsiung Feng IIE за наземно нападение. Съобщава се, че тази ракета е на военна служба в Тайван повече от десетилетие, но никога не е била виждана публично през това време. Това е една от многото тайни способности за контраудар, които тайванските въоръжени сили притежават, за да се опитат да помогнат за възпиране или отговор на китайска военна намеса, като държат цели на континента изложени на риск.

(UDN ) казва, че изображенията са заснети по време на скорошно нощно изстрелване от военната база Jiupeng в окръг Pingtung в южния край на острова. Ракетата Hsiung Feng IIE (HF-2E) беше „разбрано“, че впоследствие е летяла „много часове“, според доклада на UDN.

https://twitter.com/stoa1984/status/1691713617824018477? s=20. на текущо тридневно учение с бойна стрелба", което се провежда в Jiupeng. CNA каза, че източникът няма да потвърди или отрече дали въпросната ракета е HF-2E.

Въпреки че остава непотвърдено дали HF-2E наистина е изстреляна от Jiupeng, базата е известно съоръжение за тестване на ракети . Освен това е център за Националния институт за наука и технологии Chung-Shan (NCSIST), водеща тайванска военна изследователска и тестова организация, за която се смята, че е отговорна за разработването на HF-2E. Базата вече беше в новините два пъти този месец. На 3 август четирима души бяха ранени там при експлозия, докато „изхвърляха химикали за ракетно гориво“, според изявление на NCSIST. След това, точно вчера, тайванското министерство на отбраната потвърди, че неуточнена ракета е избухнала неочаквано във въздуха по време на тест по-рано през деня.

Историята на UDN днес не предлага никакви значими нови подробности за HF- 2E, официалната информация за която е оскъдна. Тази ракета се счита за крилата ракета за наземно нападение с наземно изстрелване с дизайн, който до голяма степен напомня на американската Tomahawk по форма и функция.

https://www.youtube.com/watch?v= TYQWb6cYTL8

Според доклада на UDN, ракетата-носител, използвана за първоначалното изстрелване на HF-2E, е видяна да пада при изстрелването през нощта. Малък реактивен двигател се включи, за да захранва оръжието през остатъка от полета му. По всички признаци HF-2E е дозвукова ракета.

Изображението UDN, заснето иначе, показва дълга цилиндрична ракета с нещо, което изглежда като сравнително тъп нос, перки в края на опашката и това, което трябва да бъде изскачащи крила към задната част на тялото си. Това показва някои външни прилики с Tomahawk, но също и с американската AGM-84H/K Stand-off Land Attack Missile-Expanded Response (SLAM-ER) производни на противокорабната ракета Harpoon.

Това със сигурност всичко е в съответствие с това, което беше докладвано по-рано за дизайна и възможностите на HF-2E, чието развитие се предполага, че датира поне от началото на 2000-те години. Съобщава се, че пълното производство е започнало през 2011 г., но не е известно точно кога ракетата е официално влязла в експлоатация.

Сега се съобщава, че има поне два различни варианта HF-2E, базова версия и вариант с разширен обсег , последният от които е известен също като Hsiung Sheng. Източниците се различават значително по отношение на максималните диапазони на двата типа. Говори се, че базовият дизайн може да достигне цели на разстояние от 300 до 600 километра (186 до 372 мили), докато според съобщенията подобрената версия може да достигне целта си до разстояния между 1000 и 1500 километра (621 до 932 мили) .

Разликите в обхвата може да са продукт отчасти на различни опции за бойни глави за HF-2E, както и на по-малки промени в дизайна. Съобщава се, че тези бойни глави включват 1000 и 440-фунтови класове унитарни високоексплозивни типове, като поне една от тях се смята за тип пенетратор за твърди цели/разрушител на бункер. Доклади в миналото, които казват, че бойна глава с касетъчни боеприпаси също може да е разработена.

Съобщава се, че вариантите на HF-2E използват насочване на инерционна навигационна система с помощта на GPS с допълнителна възможност за съпоставяне на контура на терена (TERCOM). Функционалността на TERCOM, която също се намира във версии на Tomahawk, както и на други крилати ракети за наземно нападение, може да помогне за подобряване на прецизната навигация и позволява на оръжието да лети по-ниско и следователно да бъде по-малко уязвимо от защитата на врага. Някои доклади казват, че има и инфрачервен търсач за изображения, който допълнително повишава точността му, друга характеристика, открита при други крилати ракети за наземно нападение като американските AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) и Storm Shadow, както и по-нови Tomahawk.

В допълнение, обозначението на HF-2E е според съобщенията прикритие и няма индикация, че има някаква действителна връзка между него и противокорабната крилата ракета Hsiung Feng II (HF-2). .

Каквито и да са точните възможности на ракетата или не, този възможен първи публичен поглед върху HF-2E идва в момент, когато нарастват опасенията относно потенциала за китайска военна намеса през Тайванския пролив някъде през следващите няколко години. Американски военни служители, по-специално, казаха, че Китайската народна освободителна армия (НОА) може да бъде в позиция, в която да се чувства уверена в способността си да извърши успешна интервенция през пролива до 2027 г., ако не и по-рано.

< p>Възможностите на Тайван за наземно нападение на далечни разстояния са важен фактор в опитите за възпиране на PLA от предприемане на такава операция. В допълнение към HF-2E, въоръжените сили на Тайван разполагат със свръхзвукова крилата ракета за наземно нападение, наречена Yun Feng, с достатъчен обсег, за да достигне до Пекин, за която също се смята, че е изстреляна от земята.

Има също така изстрелваната от въздуха крилата ракета Wan Chien за наземно нападение, но се разбира, че има по-къс максимален обсег от HF-2E или Yun Feng.

Не е ясно колко от тези ракети, които тайванските въоръжени сили имат в инвентара си. Тези запаси биха били значително по-малки от общия брой изстрелвани от въздуха, морето и земята крилати ракети за нападение по земя, както и балистични ракети с конвенционално въоръжение и сега хиперзвукови ракети, които НОАК може да използва при всеки бъдещ голям конфликт в целия свят Тайванския проток. Китайските сили все повече демонстрират способността и капацитета да обкръжат острова с въздушни и военноморски сили, което им позволява лесно да нанасят удари от множество вектори наведнъж.

Все пак съществуването на тайвански оръжия като HF -2E осигурява известна степен на възпиране, като се има предвид, че те биха наложили разходи на континенталната част на Китай в отговор на всяка намеса. Използването им срещу ключови цели може да причини известно влошаване на действителните операции. Ударите срещу високопоставени цели на стратегическо ниво, включително правителствени седалища на високо ниво, вероятно дори в столицата Пекин, и критична инфраструктура, биха могли да имат големи психологически ефекти и за двете страни, както и други въздействия.

https://twitter.com/Missile_Defense/status/1255206150179401728

В същото време е важно да се отбележи, че НОАК е масивна сила, разпределена в много голяма област и значителен брой общо съоръжения, включително множество закалени командни и контролни възли. Тайванският арсенал от оръжия за контраудар като HF-2E не би бил достатъчен, за да спре директно истинска инвазия от континента.

Тези реалности на заплахите, пред които е изправен Тайван, подтикнаха призивите, особено в Съединените щати, да значително да укрепи способностите на тайванската армия и цялостния капацитет да устои на всяка бъдеща намеса. Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е разрешил до 345 милиона долара за така наречената военна помощ за Тайван. Това се отнася до механизъм, чрез който материали, които вече са в американските военни запаси, могат да бъдат прехвърлени на американските съюзници и партньори при определени обстоятелства. Въпреки че правителството на САЩ не признава официално Тайван за независима държава, то си запазва правото да подкрепя властите на острова и редовно одобрява по-традиционни продажби на оръжие за своите въоръжени сили.

В светлината на геополитическата ситуация в през последните години е известно, че самият Тайван напредва с развитието и/или придобиването на различни ключови способности, включително нови подводници и други военноморски кораби, дронове, безпилотни боеприпаси, противовъздушни и противоракетни отбранителни системи, и Повече ▼. Както се подчертава от докладите за HF-2E, друга работа също се извършва в класифицираната сфера. Изпълнителите на отбраната на САЩ също имат дълга история на подпомагане на военните усилия на Тайван.

Като цяло, независимо дали изображенията, заснети от UDN, наистина показват HF-2E, днешният доклад хвърли нова светлина върху тайванските арсенал за контраудар, въпреки че не е сигурно каква роля той наистина може да играе в бъдеща криза.

Свържете се с автора: [email protected]

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР