Тайванската Foxconn Technology Group, най-големият контрактен производител на Apple, намали

...
Тайванската Foxconn Technology Group, най-големият контрактен производител на Apple, намали
Коментари Харесай

Foxconn намалява 10 пъти заплатите на работниците от Китай на фона на преместването на сглобяването на устройствата на Apple в други страни

Тайванската Foxconn Technology Group, най-големият контрактен производител на Apple, понижи почасовите заплати на служащите в своя софтуерен кампус в Китай. Това се случва на фона на подхванатите ограничения за прекачване на част от промишления потенциал в други страни.

Според портала SCMP, тази седмица заплащането е намаляло до еквивалентите $2,76 или $2,90 на час надлежно на поточните линии за смарт телефоните и електронните съставни елементи. За съпоставяне, предходната година заплащането за същите задания е било над 10 пъти по-високо – това се потвърждава от статистиката на локалните организации за асортимент на личен състав. Самата Foxconn не разяснява обстановката.

Намаляването на заплатите идва на фона на опитите на Apple да форсира прехвърлянето на производството на електроника и съставни елементи отвън Китай. Една от аргументите, друга от политическата, е желанието за нашарване на веригите за доставки, след експлоадирането на COVID-19 в кампуса на iPhone City в провинция Джънджоу предходната година, където удари производството, на фона на това, че множеството iPhone се създават тук, в сравнение с където и да е другаде по света.

След трудови митинги в кампуса, Foxconn беше заставен да увеличи доста заплатите и да предложи бонуси, с цел да върне хората, които са напуснали фабриката. Във вторник, възнаграждение при започване на работа в Джънджоу е спаднало съвсем три пъти спрямо април 2022 година – от $942 на $362. Днес в завода в Джънджоу работят единствено към 70 000 души – по-малко от половината количество, за който е планиран.

Според някои данни, Foxconn възнамерява да влага 700 милиона $ в построяването на нови индустриални мощности в Индия. Известно е, че компанията към този момент е подписала контракт за произвеждане на AirPods в страната. Въпреки че 85% от iPhone в този момент се сглобяват в Китай, производството на смарт телефоните на Apple в Индия предходната година се е нараснало с 65%, съгласно Counterpoint Research. Очаква се, до 50% от всички iPhone да бъдат сглобявани в Индия до 2027 година За съпоставяне, съгласно DigiTimes Research тази година делът е под 5%.

Също, през февруари Foxconn нае нов обект във Виетнам за 62,5 милиона $ до 2057 година, с цел да „ посрещне оперативните потребности и да разшири индустриалния потенциал “. Освен това, през август предходната година Foxconn подписа настрана съглашение с виетнамски реализатор за създаване на фабрика в Bac Giang, където компанията към този момент създава AirPods и iPad.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР