Тайван разкрива първата собствено произведена подводница, докато Китай увеличава натиска

...
Тайван представи първата си собствено произведена подводница в четвъртък, тъй
Коментари Харесай

Тайван представи първата си собствено произведена подводница в четвъртък, тъй като островът с огромни оръжия се стреми да укрепи защитата си срещу Китай, който заклейми стратегията като "идиотска глупост".

Китай твърди, че самоуправляващият се Тайван е негова територия и през последната година засили военния и политически натиск, като увеличи броя на нахлуванията на военни самолети около острова, като същевременно го изолира дипломатически.

Тайван увеличи разходите за отбрана - - отделяне на рекордните 19 милиарда долара за 2024 г. -- за придобиване на военно оборудване, особено от неговия ключов съюзник Съединените щати, но стремежът му да се сдобие с подводница се сблъска с пречки.

Президентът Цай Инг-уен -- силно противопоставен от Пекин за нейният отказ да приеме властта на Китай над острова -- стартира програма за подводници през 2016 г. с цел доставяне на флота от осем кораба.

Първият прототип, наречен "Hai Kun" на китайски, което означава "митично морско създание", и наречен "Narwhal" на английски, беше открит в четвъртък на церемония в южния пристанищен град Гаосюн.

"Историята ще помни завинаги този ден", заяви Цай, застанал пред плавателния съд, покрит с цветовете на флага на Тайван.< p>„В миналото изграждането на подводници в страната се смяташе за „мисията невъзможна“. Но днес една подводница, проектирана и построена от нашите собствени хора, е точно пред очите на всички – ние го направихме“, каза тя.

Чън Уен-лон, председател на производителя на подводници CSBC Corp – който е специализиран в превоз на контейнери и военни кораби – каза, че седемгодишният процес на изграждане е накарал екипа да работи денонощно, наричайки го „магическо оръжие в асиметрична война“. 

Hai Kun е с дължина 80 метра, има водоизместимо тегло от около 2500 до 3000 тона и разполага с бойни системи и торпеда, произведени от американската отбранителна компания Lockheed Martin.

Сега ще бъде подложен на морски изпитания, като Цай казва, че Hai Kun ще бъде в експлоатация до 2025 г. -- въпреки че някои анализатори в областта на отбраната казват, че може да отнеме повече време.< p>Военноморските сили на Тайван в момента разполагат с две работещи подводници, кораби от клас Swordfish, закупени от Холандия през 80-те години.

Вашингтон първоначално одобри оферта през 2001 г. за доставка на осем конвенционални подводници, но продажбата така и не се осъществи.

По същото време през този период Китай си изгради една от най-големите военноморски сили в света с ядрени подводници и самолетоносачи.

Неговото министерство на отбраната в четвъртък разкритикува стратегията на Тайван за разполагане на подводница, за да попречи на китайските военни да обкръжат острова, като „идиотска глупост“ .

„Без значение колко оръжия (администрацията на Цай) създава или купува, те не могат да спрат общата тенденция на национално обединение, нито могат да разклатят... силната способност на Народната освободителна армия да защитава националния суверенитет,“ говорителят У Чиан каза, позовавайки се на китайската армия с официалното й име.

„Решаващ елемент“

Китай разполага с около 60 подводници, шест от които са с ядрени двигатели и въоръжени с балистични ракети, според Министерството на САЩ Отбрана - явен недостатък в численост в сравнение с новосъздадения флот на Тайван.

Но Jiang Hsin-biao от Тайванския институт за изследване на националната отбрана и сигурност каза, че разполагането на подводници в основни въздушни точки - като канала Баши и водния път на изток от Тайван към Япония Острови Окинава – ще бъде достатъчно, за да създаде проблеми на Китай.

„Това може да попречи на опита на PLA да обкръжи и атакува Тайван от изток и запад“, каза Цзян.

„Това, от което надводните кораби се страхуват най-много, са атаки от под вода... (Подводница) може да направи вражеската формация трудна за защита, за да служи като възпиращ фактор."

Бен Луис, базиран в САЩ независим експерт по движенията на китайските военни около Тайван, каза, че подводницата също ще представлява риск за амфибийното нападение и способностите на Китай за транспортиране на войски.

„Те са практикували широко използването на цивилни плавателни съдове за разширяване на съществуващите си платформи за доставка на войски и една подводница може да причини хаос на плавателни съдове, които не са предназначени за военноморска война.“

Но Зивон Уанг, военен анализатор в базирания в Тайпе мозъчен тръст Китайския съвет за напреднали политически изследвания, каза, че все още трябва да се извърви дълъг път, преди да стане „боеспособен“.

„Изстрелването... не означава Тайван ще стане много мощен веднага, но това е ключов елемент от отбранителната стратегия на Тайван и част от нашите усилия за изграждане на способности за възпиране. от наскоро регистрирани нахлувания.

Разузнавателни дронове също бяха изпратени на източната страна - ход, който според анализаторите може да създаде проблеми за военните бази на Тайван там.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР