Тайван потвърди днес намерението си за голяма поръчка на американски

...
Тайван потвърди днес намерението си за голяма поръчка на американски
Коментари Харесай

Тайван купува американско оръжие за 2 млрд. долара

Тайван удостовери през днешния ден желанието си за огромна поръчка на американски танкове и портативни ракетни системи за общо 2 милиарда $, с цел да размени остарялото си въоръжение и да може да се отбранява против Китай, който неотложно изрази недоволството си от проектите на Тайпе, предадоха Франс прес и ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

Тайванското министерство на защитата публично изиска 108 танка М1А1 " Ейбрамс " (Abrams), над 1600 противотанкови ракети " Джавлин " (Javelin) и ТОУ (TOW), както и 250 портативни зенитно-ракетни комплекса " Стингър ", се споделя в официално съобщение на ведомството.

Искането за поръчка се движи обикновено, посочи тайванското министерство, без да уточни дати.

Пекин незабавно изрази съществено безпокойствие от огласените проекти.

" Многократно сме приканвали Съединени американски щати да осъзнаят извънредно деликатния и нездравословен темперамент на решението да продадат оръжие на Тайван и да съблюдават правилото " един Китай ", съобщи представител на китайското външно министерство.

Китай счита самоуправляващ се Тайван за част от територията си. Наскоро Пекин подсети, че не би се поколебал да прибегне до мощ в процеса по възобновяване на единството с острова.

Вашингтон, който през 1979 година призна със закон Тайван за част от Народна република Китай, остава най-влиятелният му съдружник и основен снабдител на оръжие.

Американското държавно управление към този момент е уведомило импровизирано Конгреса за желанието си да продаде военно съоръжение на Тайван, отбелязва Ройтерс. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР