Тайван отвори бюро, което ще го представлява в Литва под

...
Тайван отвори бюро, което ще го представлява в Литва под
Коментари Харесай

Тайван откри представителство в Литва под необичайно име: как ще реагира Пекин

Тайван отвори бюро, което ще го съставлява в Литва под името " посланичество на Тайван ". Това е доста дипломатическо отклоняване, което може да разгневи Пекин, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Представителството бе намерено в столицата Вилнюс. Договорката за това бе реализирана сред Тайван и Литва през юли. Още тогава стана ясно, че офисът ще носи името " бюро, представляващо Тайван в Литва " вместо нормалното " бюро, представляващо Тайпе ".

Пекин към този момент на няколко пъти разкритикува откриването на представителството и напомни, че всеки опит за реализиране на самостоятелност на Тайван е жертван на неуспех. Стигна се и до това, че Китай през лятото отзова посланика си във Вилнюс и изиска Литва да изтегли своя дипломат от Пекин. Пекин също по този начин прекрати товарните влакове за Литва и престана да издава разрешителни за експорт на хранителни артикули

Китай счита Тайван за част от територията си и споделя, че той няма право на дипломатическо признание. Само 15 страни признават Тайван публично по отношение на Пекин. Тайван има връзки с десетки страни по света чрез " бюрата, представляващи Тайпе ", които нямат статут на посолства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР