Тайните на водопада Хоуик в Южна Африка. Водопадът Хоуик се

...
Тайните на водопада Хоуик в Южна Африка. Водопадът Хоуик се
Коментари Харесай

Тайните на водопада Хоуик в Южна Африка

Тайните на водопада Хоуик в Южна Африка . Водопадът Хоуик се намира на труднодостъпно място – в гъстите гори, покриващи скатовете на планината Дракенсберг в Южна Африка. Най-близкото населено място е на стотина километра.

Водопадът излива своите води в едноименното езеро от 68 метра височина. Езерото е много огромно. Диаметърът му е близо километър, а дълбочината му към момента не е измерена. Бреговете му са стръмни, осеяни с тъмни камъни и непроходими вечнозелени гъсталаци. С една дума – много див пейзаж.

Има към момента доста незнайни и необясними места на планетата, които пазят своите секрети. Често за тях се основават митове, а събитията, които са се случили там, постоянно не могат да бъдат обяснени от позиция на науката . Не на последно място е точно водопадът Хоуик, където се развиват истории на ужасите…

Хората от племето Зулу, обитаващи този регион, считат водопада Хоуик за анатемосан и имат вяра, че в езерото населява злият дух с тяло на змия Инканиямба. Аборигените не приближават Хоуик и в никакъв случай не пият вода от езерото.

Още преди появяването на европейци тук, зулусите идват на южния бряг на езерото, който е най-отдалечен от водопада, с цел да се помолят, да принесат жертви на висшия господ Инкулункул. Те имат вяра, че в Хоуик живеят духовете на предците им “amathongo ”.

През 1956 година дванадесет дами изчезват в региона на водопада, носейки храна за змията. Оттогава се е вселил боязън измежду зулусите и никой от тях  не смее да пристъпи до Хоуик.

Местните шамани, наречени сангоми , пристъпват до крайбрежията единствено в краен случай – когато би трябвало да се помолят за преустановяване на суша или зараза . Те намазват тялото си с тиня, поставят конусовидни шапки с червени пера с цел да стои надалече от тях страшното страшилище от езерото. Там отиват доста рано заран, тъй като считат, че ранните часове са най-безопасни, защото злият Инканиямба спи.

Легендата си е легенда, само че случилите се в реалност събития приказват и за странното влияние на водопада върху хората. В края на 20-ти век ирландецът Робърт Тиней взема решение да се възползва от страшните истории за змията и разчита, че сходно на ирландското страшилище Неси, Инканиямба ще притегли голям поток от туристи.

Робърт взема решение да построи дребен ресторант на брега на езерото с наблюдателна площадка. Безуспешен бил опитът на шаманите да го разубедят. Местни водачи той не могъл да откри, само че против огромно заплащане, най-сетне съумял да откри човек, който да се съгласи да води екскурзии. Бизнесът потръгнал и на площадката се събирали доста хора. Веднъж обаче богат предприемач дружно със фамилията си, ненадейно пред очите на брачната половинка си и децата си, прескочил оградата и скочил във водата.

Какво е провокирало този богат, благополучен, спокоен и балансиран мъж да извърши това самоубийство ? Всички негови близки и познати са били изумени. Зулусите обяснили това с обстоятелството, че мъжът видял приканващия взор на змията, на който никой не може да устои.

Този случай довел до оттегляне на туристите, а бизнесът на Тиней рухнал. През 1996 година ирландецът не издържал на сходен срив и се хвърлил във водопада… Седмица по-късно изгризаното му тяло било изхвърлено на брега.

И до през днешния ден няма действителни доказателства за съществуването на чудовището, само че за какво зулусите са толкоз уплашени?

Освен Тиней, който е твърдял, че е виждал глава над повърхността на езерото, има още един очевидец. Той нарисувал главата на Инканиямба и рисунката съответствува с метода, по който зулусите изобразяват чудовището. Археолози са разкрили скални рисунки на бушмените, живели на тези места преди племето Зулу.

На брега на езерото е открит деветсантиметров нокът на голямо създание, непознато на науката. Остава да се допусна, че в езерото е живяло или към момента живее животно, към момента непознато за учените.

Какви вероятни пояснения може да има:

  1. Нилски крокодил , който се среща по тези места, само че той не наподобява изключително змиевиден;
  2. Африканска дългопера змиорка – тя пораства до 5 фута дължина. На цвят е маслинена до сиво- черна и има дълга гръбна перка. Среща се в източните реки на Южна Африка.
  3. Гигантска пъстра змиорка – също има дълга перка, пораства до 6 фута и живее в скалисти сладководни басейни на реки в Южна Африка.

Повечето откриватели считат, че чудовището е огромен тип сладководна змиорка . Те могат да пораснат до 6 фута, само че локалните поданици упорстват, че Инканиямба е доста по-голяма и носи изрично свръхестествени характерности.

Може би някой ден тайната на водопада Хоуик ще бъде разкрита. Засега хората се опасяват да отидат до там, а жителите на близките селища на драго сърце описват на редките гости за ужасите на това тайнствено място.

 

Снимки: iStock

 

 

Тайните на водопада Хоуик в Южна Африка

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР