Тайни агенти на Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) да

...
Тайни агенти на Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) да
Коментари Харесай

Агенти на ДАНС ще се внедряват във фирми и институции

Тайни сътрудници на Държавна организация за национална сигурност (ДАНС) да бъдат внедрявани във компании и институции без знанието на притежателите и ръководителите. Тази смяна в Правилника за използване на Закона за ДАНС, заяви уеб сайтът " News.lex.bg.

Разликата от първичния план на измененията е единствено тази, че са извадени юристите от свободните специалности, под чието прикритие могат да бъдат внедрявани сътрудниците.

Окончателният вид на наредбата гласи: " При осъществяване на служебните си отговорности чиновниците на организацията могат да заемат длъжности на прикритие в държавната администрация, в юридически лица, в цивилен сдружения и като лица, упражняващи свободни специалности, с изключение в адвокатурата ".

Всички други свободни специалности - нотариус, оценител, счетоводител, съветник, инспектор, IT-специалист, художник, музикант - остават във опцията да бъдат употребявани като сътрудници на прикритие на ДАНС.

Най-важното изменение е, че отпада условието за единодушие на шефа на компанията, с цел да бъде внедрен там сътрудник на прикритие. Действащата досега наредба гласи, че " чиновниците на организацията се назначават на прикритие по служебно или по трудово правно отношение от съответния началник на държавен орган, надлежно от управителния орган на организацията или юридическото лице, по искане на ръководителя при съблюдаване наредбите на Закона за държавния чиновник, Кодекса на труда или съответния специфичен закон ".

С смяната наредбата е опростена, не планува никакви условия и гласи: " Служители на организацията се назначават на прикритие в структурите по член 50 по метод, който не заплашва прикритието от откриване ".

Досегашният правилник предписваше шефът на ДАНС да насочи искане за подпомагане до ръководителя на дадената компания или ведомство, който пък има един месец, с цел да уточни какви са характерните условия, изискванията и редът за назначение на служителя на прикритие на избрана служба. След което двамата съгласуват ограниченията за образуване на прикриването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР