Тайланд, вторият по големина износител на ориз в света ,

...
Тайланд, вторият по големина износител на ориз в света ,
Коментари Харесай

Пазарите на ориз могат да бъдат изправени пред нови сътресения

Тайланд, вторият по величина експортьор на ориз в света, предизвиква своите фермери да засаждат по-малко от културата в опит да пестят вода - ход, който може да раздруса пазарите на ориз в допълнение след възбраната за експорт от Индия.

Тайланд е изправен пред проливен дъжд от слаби превалявания. В опит да спести вода за консумация, Службата на националните водни запаси (ONWR) прикани фермерите в страната да се извърнат към „ засаждане на култури, които употребяват по-малко вода [които] могат да бъдат събрани бързо “, оповестява CNBC

„ Кумулативните превалявания са с към 40% по-малко от естественото, което е изложено на висок риск от дефицит на вода “, сподели генералният секретар на ONWR Сурасри Кидтимонтон в изказване, оповестено от Националната администрация по водите на Тайланд.

Кидтимънтън сподели, че ръководството на водите в страната би трябвало да се „ концентрира върху вода за консумация “, както и „ вода за развъждане основно на трайни насаждения “.

Многогодишните култури са култури, които израстват още веднъж след прибиране на реколтата и не е належащо да се презасаждат всяка година, за разлика от едногодишните култури. Оризът се категоризира като едногодишна просвета.

За всеки кг отгледан недодялан ориз са нужни приблизително 2500 литра вода. За съпоставяне, различни култури като просо изискват сред 650 и 1200 литра вода за същото събрано количество.

Миналият месец Индия забрани износа на бял ориз без басмати, ход, ориентиран към обезпечаване на „ съответна наличност “ на вътрешните пазари, сподели държавното управление. Индия е водещият експортьор на ориз в света и съставлява 40% от международната търговия с ориз и се чака възбраната да засегне милиони.

Цените на ориза към този момент се движат на десетилетни върхове, частично заради по-строгите доставки, когато главният артикул се трансформира в привлекателна опция, защото цените на други съществени зърнени култури скочиха след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР