Тайбе Юсеин и Биляна Дудова спечелиха титли на Държавния личен

...
Тайбе Юсеин и Биляна Дудова спечелиха титли на Държавния личен
Коментари Харесай

Тайбе Юсеин и Биляна Дудова спечелиха титли на Държавното първенство по борба в Сливен

Тайбе Юсеин и Биляна Дудова завоюваха трофеи на Държавния персонален шампионат по битка за дами в Сливен и получиха специфичните призове.

Капитанката на националките ликува в по-горната за нея категория в дебюта при 65-килограмовите. Юсеин реализира четири победи без да даде точка – две с туш и две с механически туш. На старта международната и трикратна европейска шампионка тушира Рая Кьосева, след това се наложи над Валентина Кожухарова (10:0), на полуфиналите още веднъж тушира, този път Ралица Пенева, а на финала преодоля и съотборничката си от ЦСКА Гергана Стоянова (10:0).

Бронзовата олимпийска медалистка получи и наградата за най-резултатна състезателка на шампионата.

Дудова победи в категория до 62 кг също след четири победи. На финала международната и европейска шампионка от 2021-а в по-долната категория се наложи над Мими Христова, номер 1 в Европа от 2020-а, която направи дебют при 62-килограмовите. Битката приключи 4:4. Христова поведе с 4:0 в първата част, след това Дудова понижи изоставането с 4:2, а в последните секунди нападна за нови две победни точки.

Двете се срещнаха и в групите, а дуелът още веднъж беше извоюван от Дудова с 6:2. Състезателката на Юнак Локомотив (Русе) победи в групите още Мирослава Великова с механически туш, а на полуфинала също взе успеха с механически туш - 10:0 против Любов Антова.

Дудова, която е международна и четирикратна европейска шампионка в три разнообразни категории, взе наградата за най-технична състезателка на шампионата и беше наградена от генералния секретар на БФ Борба Валентин Райчев, олимпийски първенец от Москва 80.

Другата бронзова олимпийска медалистка от Токио 2020 Евелина Николова (Ангел Гочев, Созопол) не остави подозрения за превъзходството си в категория до 57 кг, като две победи взе с туш – против Петя Петрова и Емел Мустафова, а на финала беше безапелационна против Сезен Белберова - 7:0.

При 68-килограмовите София Георгиева не позволи изненада, като за първото място пребори Сийка Иванова с туш.

Първа купа при дамите за тима на Михо Дуков (Шивачево) донесе Михаела Михова. В категория до 53 кг тя записа 3 победи с туш, а в ъгъла й стоеше именитият Михо Дуков, троент европейски първенец и сребърен медалист от олимпиадата Москва 80. На старта Михова преодоля Магдалена Върбанова, след това Ванеса Бръмчева, а на финала и Никол Крумова.

В отсъствието на Мария Оряшкова в тежка категория до 76 кг ликува унгарката Жанет Немеш. Състезателката на Юнак Локомотив (Русе) реализира две победи с механически туш с 10:0 против Ванеса Калоянова и с туш против Гизем Неджмидин.

Оряшкова обаче беше в залата и се изяви като треньор за своя клуб Челопеч. Тя пропусна шампионата, защото още се възвръща от интервенция.

В останалите категории шампионки станаха:

50 кг Емине Осман, Станка Златева (Сливен)

55 кг Ирена Бинкова, Юнак Локомотив (Русе)

59 кг Фатме Шабан, Лютви Ахмед (Разград)

72 кг Ванеса Георгиева, Берое (Стара Загора)

Утре е конкуренцията в свободния жанр при мъжете. Схватките стартират от 10.00 часа в зала " Васил Левски " и ще бъдат предавани онлайн на уеб страницата на БФ Борба.




Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР