Тъй като в момента на пазара е пълно с плодове,

...
Тъй като в момента на пазара е пълно с плодове,
Коментари Харесай

Как се прави компот - ръководство за начинаещи

Тъй като сега на пазара е цялостно с плодове, и то вкусни и сочни, дано си поговорим за това по какъв начин да си създадем компот.

Например в този момент е сезонът на малините. Купуваме си пресни, свежи плодове от пазара. Измиваме ги, даже ви предлагам да ги накиснете. Измиваме си и бурканите, в които ще създадем компота.

Бурканите в никакъв случай не се пълнят с плод догоре, тъй като при варенето капачката ще се надуе и компотите ще се скапват. Слагайте към две шепи от плода, в случай че става въпрос за малини или ягоди, или до половината на буркана и малко повече.

Ако ще вършиме компоти с плодове като кайсии или праскови, ще би трябвало да си разрежете и да ги почистите от костилката. Кайсиите ги срежете през половината и по този начин ги слагайте в буркана, а прасковите ги срежете на четири или повече части според от размера на плода.

Същото важи и в случай че ще вършиме компот от ябълки или круши, единствено че при плодовете, които са пектиносъдържащи като тях и които почерняват, откакто се нарежат, слагайте по щипка лимонена киселина, с цел да предотвратите почерняването на плода.

И по този начин, откакто сте поставили плода в буркана, следва да сложите захар, в случай че плодът, който употребявате, е доста сладостен, сложете 3 с.л. равни захар, а в случай че не е или просто обичате да ви е по-сладък компотът, сложете по 5 с.л. равни захар.

След това пълним със студена вода буркана, като отново внимаваме да не го препълним, тъй като това още веднъж ще надуе капачката и компотът ще се скапе. Напълнете вода до резката на буркана. Накрая затворете с нова капачка.

Финалът за приготвянето на нашите компоти е да се сварят. В взаимозависимост от това какъв ви е плодът, ще варите бурканите. Обикновено се варят 10 минути откакто заврат, и се изключват. Но, в случай че вършиме компоти от по-твърд плод като круши, ябълки или сливи, варете най-малко 15 минути, откакто заври водата.

След като сте сварили компоти, ги оставете да изстинат в топлата вода. Когато ги извадите, капачките на бурканите би трябвало да са хлътнали надолу, с цел да сте сигурни, че сте сварили вярно компотите и с цел да сте сигурни, че ще устоят до зимата.

Ако капачките са подути, тогава компотът е станал бомбаш и няма да изтрае до зимата. Това, което можете да извършите, е да си охлади в хладилника и да си го хапнете още в този момент, тъй като до няколко дни компотът ще се е развалил и ще се наложи да го хвърлите.

И най-после един съвет - в случай че приготвяте компот от сливи, сложете по клонка индрише вътре, по този начин компотът става благоуханен и доста прелестен. Също по този начин не прекалявайте със захарта, не наливайте топла вода при плодовете.

И най-после още нещо доста значимо, с цел да се получи един добър компот, е да си избирате узрели, не презрели и хубави плодове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР