Тъй като скалата е отвесна и опасна, за монтирането на

...
Тъй като скалата е отвесна и опасна, за монтирането на
Коментари Харесай

Рекорд: 30-метрова мартеница украси Лакатнишките скали. Ето какво...

Тъй като скалата е отвесна и рискова, за монтирането на мартеницата нормално се включват спасители от ПСС и алпинисти. Трима души спускат мартеницата от горната страна, а трима я подават. Винилът се фиксира на катерачни клинове, които са закрепени на скалата.

.

.

Тази година за първи път монтажът на голямата мартеница се извърши единствено от ПСС - Лакатник.

.

“Досега са ни помагали доста наши другари алпинисти, катерачи, които са ни близки и са ни помагали в едни или други действия. Това са именити алпинисти като Виктор Терзийски, Александър Шакрачки. През последните няколко години те участваха във всевъзможни атмосферни условия - заледени, снежни, ветровити ”, описа пред ФрогНюз Мария Лазарова-Илиева, един от уредниците на събитието. 

.

.

“Днес изискванията бяха подобаващи, само че други години не е било по този начин. Поради тази причина се изисква едно равнище на високо професионална активност. От основаването си от Йорданка Тодорова мартеницата извървя своя път и закупи по-устойчив тип през годините, с цел да може да съществува без да усуква, разплита и без да губи първичния си изящен тип ”. 

.

“Тази самодейност се трансформира в нещо като празник за селището. По този мотив организираме и първомартенска изложба-базар от учебното настоятелство в село Гара Лакатник. В главното учебно заведение, въпреки и малко деца, само че със помщта на сърцати учители се създават разнообразни продукти, които биват продавани и предоставяни за дарения под друга форма, всяка година с разнообразни дела. Тази година средствата от даренията ще отидат за облагородяване на учебния двор ”, изясни Мария пред медията ни. 

Припомняме, че в края на предходната година лакатнишкото учебно заведение беше инсталирана външна катерачна стена, която е висока 10 метра.

.
Тя е част от по-широк и упорит план за образователен полигон за млади алпинисти, който дава доста благоприятни условия.

 

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР