Тъй като разследването все още продължава около трагичното корабокрушение, което

...
Тъй като разследването все още продължава около трагичното корабокрушение, което
Коментари Харесай

След трагедията край Гърция: 20 мобилни телефона хвърлят светлина върху разследването на инцидента

Тъй като следствието към момента продължава към трагичното корабокрушение, което умъртви повече от 100 бежанци, като минимум 600 са изчезнали, изваждането на 20 мобилни телефона от кораба може да хвърли светлина върху събитията от злополуката , оповестява " Та Неа ".

Телефоните, конфискувани от бреговата защита след интервенцията за оказване на помощ на корабокрушенците и останали на избавителната лодка, бяха предадени при започване на юли на бреговата защита в Китира и преди няколко дни на способените правосъдни чиновници.

Властите се надяват да схванат дали в телефоните има видео материали от момента на преобръщането, с цел да открият дали бреговата защита се е пробвала да изтегли кораба, както настояват някои пасажери на кораба, само че личният състав на бреговата защита отхвърля.

Представители на бреговата защита настояват, че израелската система за запис на камери на въпросните патрулни кораби не работи заради механически проблеми.

Няма и данни от телефонни връзки на чиновници на бреговата защита в сериозни моменти, което прави доста мъчно изясняването на събитията.

Членовете на екипажа на въпросния транспортен съд на бреговата защита към този момент са почнали да дават показания пред Морския съд в Пирея. По първична информация всички ще отрекат, че е имало опит за евакуиране на кораба в сериозните часове на преобръщането и че просто е имало наблюдаване от разстояние 80 метра.

Корабокрушението стана в интернационалните води край Пилос в Пелопонес, два часа след среднощ на 14 юни 2023 година Предполага се, че риболовният транспортен съд транспортира към 750 мигранти. 104 души бяха избавени от гръцките управляващи, в това число египтяни, сирийци, пакистанци, афганистанци и палестинци, до момента в който 82 натрупа бяха открити.

Срещу девет от оживелите от корабокрушението бяха повдигнати правосъдни преследвания за трафик на незаконни имигранти.

Според 6-7 изказвания на избавените, преобръщането е станало при опит на кораба на бреговата защита да изтегли риболовния транспортен съд. Тези самопризнания обаче пристигнаха след първичния разпит.

От бреговата защита отхвърлят тези известия с аргумента, че сходно начинание не би имало никакъв смисъл и не е осъществимо заради относително дребната мощ на мотора на кораба им, както и че би било рисково.

Въпреки това, заради гореспоменатата хипотетична техническа щета, кръстосаният разпит е неосъществим.

Капитанът на кораба на бреговата защита е снимал по какъв начин риболовният транспортен съд се клати часове преди да се преобърне и даде видеото на първичния правосъден развой. Вижда се, че той снима кораба с бежанци през системата за камери на лодките. Капитанът не е снимал момента на преобръщането, защото по това време е бил зает с други каузи.

Следователно следствието на случая се концентрира върху 20-те мобилни телефона, които са били открити у оживелите (може би някои в джобовете на хора, които са се удавили), откакто са били извадени и които са останали забравени в чанта на лодката на бреговата защита.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР