Тъй като Ливърпул активно търси заместник на напусналия към Барселона

...
Тъй като Ливърпул активно търси заместник на напусналия към Барселона
Коментари Харесай

Защо Льомар ще е най-желаният футболист този януари

Тъй като Ливърпул интензивно търси заместител на напусналия към Барселона Филипе Коутиньо, а Арсенал възнамерява бъдещето си след неизбежната разлъка с Алексис Санчес и Месут Йозил, халфът на Монако Тома Льомар автоматизирано се трансформира в един от най-силно желаните футболисти в Европа в този януарски трансферен прозорец. Челси и Манчестър Юнайтед също изкъсо наблюдават френския национал, а старши треньорът на Монако Леонардо Жардим призна, че „ доста неща може да се случат” до затварянето на прозореца, колкото и клубът да не желае да продава на този стадий от сезона. Кое трансформира Льомар в толкоз апетитна хапка и какво би донесъл той на възможния си нов тим?

КАКЪВ ТИП ИГРАЧ Е ЛЕМАР?

Той беше фундаментално парче от оня превъзходен Монако, който надделя Пари Сен Жермен в борбата за купата в Лига 1 предишния сезон. Отборът тогава вкара цели 107 гола и завоюва 95 точки, а също така раздра Манчестър Сити на Джосеп Гуардиола в Шампионската лига по пътя към полуфиналите. Льомар, 22-годишен, записа 14 гола и 17 асистенции тогава.

Той умее еднообразно сполучливо да играе като плеймейкър в полузащитна тройка или на левия фланг на офанзивата. Освен това поставя извънредно доста труд в защитната фаза на играта, което би прилягало отлично на стила на игра, налаган от Юрген Клоп в Ливърпул.



КАК съдебна експертиза СПРАВЯ ТОЗИ СЕЗОН?

ПСЖ води на Монако с 9 точки във френското състезание, но това не е особена изненада след лятото, в което отборът на Жардим изгуби куп съществени фигури като Бенжамен Менди и Бернардо Силва поради Манчестър Сити (Менди даже взе клубния диетолог със себе си), Тиемуе Бакайоко поради Челси и Килиан Мбапе поради ПСЖ.

Неслучайно и представянето в Шампионската лига беше бедствено. Монако не съумя да завоюва и един мач в груповата фаза, взе едвам две точки и напусна изобщо евротурнирите, макар че бе авансово любимец против противници като Бешикташ, Порто и Република България (Лайпциг).

Льомар вкара единствено два гола от началото на сезона и към момента не може да откри блестящата си форма от предходната спортна година.



ВЕРОЯТЕН ЛИ Е ЯНУАРСКИ НЕГОВ ТРАНСФЕР?

След като Монако към този момент няма задължения на Стария континент и няма шансове за купата, като в това време с подобрението във формата си наподобява съвсем сигурен участник в Шампионската лига наесен, обществено изразеното от клуба преди месец отвращение да се продава главен футболист в разгара на сезона може би ще поомекне като позиция.

Ливърпул обаче изобщо не бърза да харчи преди малко полученото си положение от продажбата на Коутиньо. На „ Анфийлд” знаят, че всеки на континента е наясно с новото им благосъстояние и че биха били принудени да заплащат надути трансферни суми, по тази причина и може би по-мъдрото решение би било да се изчака до лятото за Льомар.

Арсенал пък в това време най-вероятно ще задържи Месут Йозил през януари, а мениджърът Арсен Венгер рядко е харчил огромни суми през зимния прозорец.



Льомар от своя страна може би ще избра да изчака с решението за бъдещето си, с цел да види кой от претендентите за подписа му от Премиър Лийг ще си завоюва право на присъединяване в Шампионската лига идващия сезон и кой ще отпадне от най-елитния футболен клубен шампионат. Той също по този начин би следвало да осъзнава, че мощно показване с Франция на Мондиала в Русия може да разсъни интереса и на клубовете от Манчестър, както и на грандовете от Испания. Никога не трябва да отписваме и включване от ПСЖ, въпреки че там имат да балансират счетоводните си бумаги поради Финансовия феърплей след мегатрансферите на Неймар и Мбапе.

КОЙ Е НАЙ-ВЕРОЯТНИЯТ МУ НОВ КЛУБ?

Арсенал преследва настойчиво Льомар предишното лято, като откри борбата по наддаването за спортните му права през юли с оферта от 30 млн. паунда и стигна до изумителните 92 милиона в последния ден на трансферния прозорец. Сделка в тази посока обаче щеше да се случи единствено в случай че Алексис Санчес бе се включил към Манчестър Сити против 60 млн. паунда. В изявление за Telefoot във Франция Венгер сподели неотдавна: „ 100 млн. евро за Льомар ли? Да, всичко това е истина. Исках го. Той реши да остане в Монако. Ще се върнем за него.”

Бащата на Льомар – Едуиж, изигра забележителна роля за убеждаването на сина си да остане в Монако още един сезон, но призна, че има упоритости за трансфер след година.



Ливърпул дефинира Тома за собствен топ приоритет напролет на 2017 година дружно с Наби Кейта и Вирджил ван Дайк, като към този момент взе двама от това трио. Алекс Окслейд-Чембърлейн бе считан първоначално за опция на Льомар, само че след продажбата на Коутиньо на „ Анфийлд” най-вероятно още веднъж гледат на французина с голям вкус.

Като профил играчът на Монако е непосредствен до бразилеца измежду спряганите за негов правоприемник на Мърсисайд. За разлика от Коутиньо, Льомар е левичар, но също умее да направлява офанзивата на своя тим и да асистира на стрели като тримата в офанзивата на Ливърпул, а в добавка е гибелен и при статичните положения. Бившият футболист на Кан има съвсем идеалното CV за задачата да замести Коутиньо, а ръководителите на „ червените” може би би трябвало да преглътнат риска от високата трансферна сума, с цел да не видят по какъв начин тя скача още повече след международното състезание.



КЛЮЧОВИ СТАТИСТИКИ (само за Лига 1 и ШЛ)

2016-17

Мачове: 46

Голове: 11

Асистенции: 14

2017-18

Мачове: 16

Голове: 2

Асистенции: 4
Адам Крафтън, „ Дейли Мейл”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР