Тъй като богатите имат по-голям отпечатък от въглеродни емисии, те

...
Тъй като богатите имат по-голям отпечатък от въглеродни емисии, те
Коментари Харесай

Проучване: Богатите трябва да плащат повече за въглеродния си отпечатък

Тъй като богатите имат по-голям отпечатък от въглеродни излъчвания, те би трябвало да заплащат по-големи налози, с цел да компенсират това, се споделя в изследване на Лабораторията за проучване на международното неравноправие (ЛИСН), съобщи Агенция Франс Прес.

Изводите от изследването се разгласяват преди конференцията за климата под егидата на Организация на обединените нации в Глазгоу, Шотландия.

С връщането на въглеродните излъчвания на равнищата им отпреди пандемията последните данни сочат, че най-богатият един % от международното население е виновен за емисията на 110 тона въглероден диоксид на човек от тях през 2019 година, съобщи Лукас Чансъл, съдиректор на ЛИСН и началник на изследването.

Делът на този един % от популацията е 17% от излъчванията на човечеството, което е доста непропорционално, добави Чансъл, който е учител в Парижкото учебно заведение по стопанска система.

Освен това излъчванията, за които са виновни най-богатите 10% от популацията, съставляват половината от всички излъчвания, до момента в който най-бедните 50% са виновни за 12 на 100 от излъчванията, което за тях значи по 1,6 тона въглероден диоксид на човек.

„ Правителствата се нуждаят от нов източник на доходи за вложения в „ зелена “ инфраструктура “, сподели Чансъл.

„ Единият от тях е посредством въвеждане на прогресивно данъчно облагане и екоданъци. Такива принадлежности евентуално са политически по-приемливи от въглероден налог върху потреблението, който е по-тежък за хората с по-ниски приходи и не прави работа за ограничение на излъчванията на богаташите “.

Проучването открило, че тежестта от климатичните политики, провеждани в опит да бъдат лимитирани климатичните промени „ непропорционално се носят от потребителите с ниски приходи през последните десетилетия, в частност посредством въглеродни и енергийни налози “.

„ По-голям акцент би трябвало да се слага върху политически принадлежности, ориентирани към по-богатите посредством налози върху владение на замърсяващи активи “, като вложение в изкопаеми горива.

Проучването установи и че освен богатите имат податливост повече да замърсяват, само че това е присъщо и на развитите страни, които също имат доста по-голям въглероден отпечатък, когато се вземе поради вносът и потреблението на артикули, създадени в чужбина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР