Тарторът на организираната престъпна група, разпространявала синтетични наркотици в Пловдив

...
Тарторът на организираната престъпна група, разпространявала синтетични наркотици в Пловдив
Коментари Харесай

Нови подробности за разбитата наркобанда, действала в Пловдив и Асеновград

Тарторът на проведената незаконна група, разпространявала синтетични опиати в Пловдив - Васил Маджуров, е бил провел всичко доста добре и е работил с доста дребен кръг от доверени хора. Той е поръчвал основа за произвеждане на синтетичния хашиш и други съставни елементи за изработката на опиата от други страни, като е употребил по този начин наречения „ дарк нет ” (б.а. най-често " тъмният интернет " се употребява за незаконни покупко-продажби, продажба на открадната информация и разпространяване на детска порнография).

В следствие съставените елементи за дрогата са доставяни до адреси в страната, посредством разнообразни логистични сдружения. Пратките се взимали от лица отвън кръга на обвинения Маджаров, след това се давали на него посредством верига от медиатори, написа

След това съставените елементи за дрогата се предавали на Димитър Василев, който се изживявал в ролята на " готвач " и приготвял синтетичния хашиш в Катуница. От там опиатът се разпространявал към дилъри от по този начин нареченото първо и второ равнище, преди да доближи до крайния консуматор – най-вече младежи, огромна част от тях към момента учащи. Цените от началото на веригата за разпространяване започвали от 15 лева за грам, като за крайния консуматор достигали до 60 лева за грам. Това стана ясно в днешното съвещание по разглеждане на мярката за неотклонение на шестимата обвинени в Окръжен съд – Пловдив.

Прокурор Галин Гавраилов изиска най-тежката мярка за неотклонение и за шестимата арестувани за присъединяване в схемата. Припомняме, че групата е тровила главно деца и възпитаници в града под тепетата, Асеновград и Хасково. Сред обвинените има един пловдивчанин - 25-годишният Георги Танов. Четирима от арестуваните са от Хасково - 34-годишните Васил Маджуров и Димитър Василев, 35-годишният Марин Дучев и 29-годишният Димитър Димитров, а най-младият е от Бургас - 20-годишният Йоан Тонев. 

Всички, с изключение на пловдивчанинът, са с повдигнати обвинявания за това, че от 1 януари 2022 година до 16 септември 2023 година, когато бяха задържани, са участвали в проведена незаконна група за разпространение на наркотични субстанции. За главатар на бандата е апетитен Васил Маджаров, който е упрекнат и за управление на ОПГ-то. Обвинението и за петимата е за тежко съзнателно закононарушение по смисъла на закона, като само Георги Танов е с по-леко обвиняване.

До момента е открито е, че синтетичната дрога е била популяризирана най-вече на непълнолетни възпитаници, а по думите на проверяващи тя е мощно пристрастяваща и води до кошмарна абстиненция, по мощна даже от тази при използването на хероин.

" При една цигара даже с малко количество синтетичен хашиш се случва хора да припадат ", разкри представителят на държавното обвиняване Галин Гавраилов.

Припомняме, че незаконната група е разкрита при взаимни дейности на Групово дело БОП  и Окръжна прокуратура-Пловдив. По досъдебното произвеждане са били осъществени огледи на местопроизшествия, претърсвания и изземвания от адреси, от коли. Иззети са
мобилни телефони, пари, електронна везна, движимости, които се употребяват за подготвяне на синтетичния хашиш – фунии, филтри, колби и други

Дилърите на първо равнище са разпространявали дрогата най-вече на „ топчета ” от по 30-50 или 100 грама, като са ги оставяли в по този начин наречените „ тайници ” към Пловдив. Последната доставка и последвалият арест на Маджуров е до тайник в региона на КЦМ - към 300 грама дрога.

Съдът откакто изслуша доводите на страните реши, че най-адекватна мярка за неотклонение, която може да бъде взета по отношение на всички участници в групата е „ задържане под стража ”. Според магистратите са на разположение всички предпоставки за това обвинените да останат в ареста – съпричастност към действието, заплаха от укриване и заплаха от осъществяване на друго закононарушение. Освен това и шестимата мъже са с извънредно висока степен на социална заплаха, а дейностите им са добре проведени.

Решението на съда не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР