Търсят се варианти как да се разтовари заседналият край Камен

...
Търсят се варианти как да се разтовари заседналият край Камен
Коментари Харесай

Търсят се начини да се разтовари заседналият край Камен бряг кораб |

Търсят се разновидности по какъв начин да се разтовари заседналият край Камен бряг транспортен съд Vera SU, съобщи изпълнителният шеф на организация " Морска администрация " кап. Живко Петров , представен от Българска телеграфна агенция.

Товарният транспортен съд под панамски байрак заседна край крайбрежията на околност Яйлата по-рано тази седмица.

Кап. Петков обясни, че притежателят на Vera SU е назначил представител, който дружно със застрахователите, работи за определяне на вредите и предприемане на ограничения за освобождение на кораба от плитчините.

Извършен е водолазен оглед и снимане на дълбочините, защото това е регион, който не се употребява за мореплаване поради скалите. Целта е да се види дали може да подходи различен транспортен съд, плаващ кран или влекач, изясни кап. Петров.

Вече е възложен проект за освобождение на кораба, като първо се разтовари в морето. Въпреки че товарът не е рисков за морската среда, екоминистерството и ИА " Морска администрация " не са съгласни с това решение, тъй като зоната е предпазена. Те считат, че би трябвало да се потърсят други разновидности.

Капитан Петков изясни още, че би трябвало да бъде свален към половината от товара - 1000-1500 тона, с цел да се види дали корабът ще успее да изплува. 

" Предните му елементи са пробити и в корпуса има към 550-600 тона вода. Като се вземе поради, че той е затънал върху канара, е пресметнато, че най-малко 1000 тона би трябвало да се разтоварят. Но може да се наложи и изцяло разтоварване. Затова сега се мислят разновидности с какви сили и средства да стане това ", добави той. 

Кап. Петков увери, че няма заплаха за екипажа и от замърсяване, защото в кораба съвсем няма гориво. 

" Въпросът е корабът да не остане по дълго време там, тъй като може стихия да го разбие и да потъне ", посочи още той. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР