Търсенето на извънземен живот все повече се насочва към световете

...
Търсенето на извънземен живот все повече се насочва към световете
Коментари Харесай

Нова посока за науката - ето къде близо до Земята може да има живот

Търсенето на извънземен живот от ден на ден се насочва към световете с океани в Слънчевата система и има нови доказателства, че луната на Юпитер - Европа, би трябвало да бъде първото място. Според нови научни модели, подземните океани на Европа биха могли да поддържат живот, написа БГНЕС.
Екип на НАСА, изравен зад ново проучване, е пресметнал, че процеси като радиоактивен разпад или приливни сили биха могли да генерират задоволително топлота, с цел да може да се получи течна вода на ледената луна, на която повърхностните температури в никакъв случай не надвишават към -140 градуса по Целзий.
Резултатите бяха показани на конференцията Голдшмид и занапред следва инспекция, само че те са единствено най-новите в дългата редица от улики, които сочат Европа като допустимо място за живот.
Не сме доста сигурни каква форма може да одобри извънземният живот, в случай че успеем да го намерим, само че океанските светове като луните на Сатурн - Европа и Енцелад, са от огромен интерес за учените. Под плътните ледени обвивки се чака да има течни океани - открити са струи водна пара. Това дава вяра, че луните могат да са дом на живот, непосредствен до екосистемите към хидротермалните отвори тук на Земята. В студените, тъмни дълбочини на океана вулканичните отвори вкарват топлота във водите към тях. Там животът е построен върху химически синтез, употребявайки химическа сила, а не слънчева сила за произвеждане на храна.
НАСА ще стартира задача към Европа през 2024 година Учените работят, с цел да схванат по какъв начин тази задача може да търси признаци за живот - и какъв брой е евентуално да ги открие. Основната цел на изследванията на планетарните учени на НАСА е намиране от кое място може да пристигна водата. Изследването допуска, че тя е обвързвана с минерали, които са били разградени от топлината на радиоактивния разпад, приливни взаимоотношения с Юпитер или композиция от двете.
" Успяхме да моделираме състава и физичните свойства на ядрото, силикатния пласт и океана. Установихме, че другите минерали губят вода и летливи субстанции на разнообразни дълбочини и температури. Ние добавихме тези летливи субстанции, за които се счита, че са изгубени в ядрото, и установихме, че те подхождат на плануваната маса на океана сега, което значи, че те евентуално участват в океана ", изясни Мелуани Дасвани, академик от НАСА.
На базата на по-ранни проучвания знаем, че Европа е много солена, което води до очаквания, че нейните океани са много сходни на тези на Земята. Симулацията на откривателите също моделира състава на океана на Европа с течение на времето и откри, че той евентуално е бил леко киселинен, както може би е бил на Земята, с високи концентрации на въглероден диоксид, сулфат и калций.
" Всъщност се смяташе, че този океан към момента може да бъде много серен, само че нашите симулации, съчетани с данни от галактическия телескоп Хъбъл, показващи хлорид на повърхността на Европа, допускат, че водата най-вероятно е станала богата на хлориди. С други думи, неговият състав е по-скоро като този на океаните на Земята. Вярваме, че този океан може да бъде много подобаващ за живот ", сподели Мелуани Дасвани.
Следващата стъпка ще бъде изследване дали са евентуални някои от другите условия за живот. Изпускането на стълбове пара на повърхността на Европа демонстрира, че луната е геологично дейна, танцът ѝ с Юпитер и луните Йо и Ганимед предизвиква вътрешни напрежения, които биха могли да поддържат океана течен.
Все още не знаем дали Европа е вулканично дейна, способна да създава хидротермални отвори, към които се струпва дълбоководния живот тук на Земята. Ако е по този начин, тази активност би могла да способства за химическата еволюция на океана на Европа.
" Европа е един от най-хубавите ни шансове да намерим живот в нашата Слънчева система. Мисията на НАСА Europa Clipper ще започва през идващите няколко години и по тази причина нашата работа цели да се подготвим за задачата, която ще изследва обитаемостта на Европа. Нашите модели ни карат да мислим, че океаните на други луни, като съседът на Европа Ганимед и луната Титан на Сатурн, също може да са се образували от сходни процеси. Все отново би трябвало да разберем няколко точки, като да вземем за пример по какъв начин течностите минават през скалистата сърцевина на Европа ", съобщи Мелуани Дасвани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР