Търсенето на изчезналите продължава, тъй като Мароко се тресе от трагичното земетресение

...
Спасителите в Мароко са увеличили усилията си за откриване на
Коментари Харесай

Спасителите в Мароко са увеличили усилията си за откриване на оцелели от опустошителното земетресение в петък, със специален акцент върху достигането до някои от по-отдалечените райони на Атласките планини, на фона на съобщения за изравнени села.

Първите чуждестранни спасители долетяха, за да помогнат, след като най-силното земетресение в северноафриканската страна уби най-малко 2122 души и рани повече от 2400, много от които сериозно, според официални данни, актуализирани късно в неделя.

Трусът с магнитуд 6,8 удари на 72 километра (45 мили) югозападно от туристическия център Маракеш, заличавайки цели села в хълмовете на Атласките планини.

В неделя вторичен трус с магнитуд 4,5 разтърси същия регион.

Планинското село Тафегахте, на 60 километра от Маракеш, беше почти напълно унищожено, с много малко сгради, които все още стоят.

Граждански спасители и членове на въоръжените сили на Мароко издирваха оцелели и телата на загиналите. Тъй като едно тяло беше извадено от руините на къща, други четири все още бяха погребани там, казаха жители.

„Всички са изчезнали! Сърцето ми е разбито. Неутешима съм“, извика 62-годишната Захра Бенбрик, която каза, че е загубила 18 роднини, като само тялото на брат й все още е в капан. „Искам да побързат и да го изведат, за да мога да скърбя в мир“, каза тя.

Много къщи в отдалечени планински села са построени от глинени тухли.

В село Амизмиз, близо до Тафегахте, багер отвлече най-тежките парчета отломки, преди спасителите да се разровят в прашните отломки, за да извадят тялото, което изглеждаше под юрган.

Двете села се намират в провинция ал-Хауз, мястото на епицентъра, където властите регистрираха 1351 смъртни случая.

Според мароканската обществена телевизия „повече от 18 000 семейства са били засегнати“ от земетресението в Ал-Хауз.

Лахсен Хадад, марокански сенатор и бивш министър, описа трудностите при достигането до отдалечени райони, като каза, че „понякога пътищата [водещи към селата] не са павирани, така че трябва да доведете армия, за да стигнете до населението [там] и след това започвате спасителни мисии в същото време, когато евакуирате някои от ранените“.

Международна поддръжка

Докато кралството обяви тридневен национален траур и изпрати спасителни екипи да търсят жертви под развалините, имаше изблик на международна подкрепа и солидарност.

Испанското министерство на отбраната съобщи, че самолет A400 е излетял от Сарагоса с 56 спасители и четири кучета търсачи, насочени към Маракеш, за да „помогнат в търсенето и спасяването на оцелели“. Друг военен самолет излетя от база в Торехон де Ардос близо до Мадрид с 30 спасители и четири кучета търсачи, каза говорител на вътрешното министерство.

„Ще изпратим каквото е необходимо, защото всички знаят, че тези първи часове са ключови, особено ако има хора, затрупани под развалините“, каза министърът на отбраната Маргарита Роблес пред испанската обществена телевизия.

В допълнение към Испания, Мароко обяви в неделя, че е приело помощ от само три други страни – Великобритания, Катар и Обединените арабски емирства.

Министерството на вътрешните работи заяви в изявление, че е отговорило положително „на този етап“ на офертите от четиримата „да изпрати екипи за търсене и спасяване“.

В него се казва, че са приети само четири предложения за помощ, тъй като „липса на координация може да бъде контрапродуктивна“.

Други страни също предложиха помощ.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че страната му е мобилизирала „всички технически екипи и екипи за сигурност, за да могат да се намесят, когато мароканските власти сметнат за полезно“.

Макрон, заедно с индийския премиер Нарендра Моди и ръководителите на Световната банка, Международния валутен фонд, Африканския съюз и Европейската комисия, също обещаха в съвместно изявление да „мобилизират нашите технически и финансови инструменти и помощ”, за да помогне на народа на Мароко.

Съединените щати заявиха, че също имат екипи за търсене и спасяване, готови да се разположат, а папа Франциск в неделя отново изрази подкрепа за засегнатите от бедствието.

„Благодаря на спасителите и на всички, които работят за облекчаване на страданието на хората“, каза той от прозореца на Ватикана над площад „Свети Петър“.

Алжир, който отдавна имаше напрегнати отношения със съседно Мароко, отвори въздушното си пространство, което беше затворено в продължение на две години, за полети с хуманитарна помощ и евакуация на ранените.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, чиято страна през 2020 г. установи връзки с Мароко, предложи да изпрати екипи за търсене и спасяване, заявявайки, че „Израел стои до Мароко в неговия труден момент“.

Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец отпусна повече от 1 милион долара от своя фонд за спешни бедствия в подкрепа на работата на мароканския Червен полумесец на място.

Червеният кръст предупреди, че може да отнеме години, за да се поправят щетите.

„Няма да е въпрос на седмица или две… Ние разчитаме на отговор, който ще отнеме месеци, ако не и години“, каза Хосам Елшаркауи, директор за Близкия изток и Северна Африка.

Трусът беше най-смъртоносният в Мароко, откакто земетресение през 1960 г. унищожи Агадир, убивайки повече от 12 000 души.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР