Търсенето на хидравлични изделия в Европа се свива заради кризата

...
Търсенето на хидравлични изделия в Европа се свива заради кризата
Коментари Харесай

"Стара планина холд" очаква 1/4 по-малко приходи за второто тримесечие

Търсенето на хидравлични произведения в Европа се свива поради рецесията около пандемията

© Юлия Лазарова Над 10% спад на продажбите за първото тримесечие чака " Стара планина холд ", чиито съществени вложения са в машиностроителния бранш. Консолидираните резултати на холдинга ще излязат в края на идващия месец, само че данните на някои от фирмите демонстрират, че рецесията в Европа и на други основни пазари се отразява и на българското произвеждане. Най-засегнатото дружество в групата е производителят на батерии " Елхим-Искра ", който краткотрайно беше прекратил работа поради понижени поръчки. По-слаби по отношение на предходната година са резултатите и на ямболското " Хидравлични детайли и системи " (ХЕС), въпреки че продажбите са били много над плануваното. По предварителни данни по-умерено е понижението при най-голямото сдружение в групата - " М+С хидравлик ".

Без дълготрайни прогнози

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За първото тримесечие на 2020 година " Стара планина холд " чака консолидираните чисти доходи от продажби да намалеят с 10.3% до 56.3 млн. лева Въпреки това от холдинга регистрират, че резултатът е с 2.6% по-висок от планувания. Към момента обаче към този момент е ясно, че спадът продължава и през април, като за второто тримесечие прогнозата е приходите да се свият с близо една четвърт (24.9%) по отношение на същия интервал на 2019 година От холдинга не се ангажират с по-дългосрочни прогнози, защото бизнесът тук ще зависи напълно от ограниченията, които се подхващат против Covid-19 на открито. " Информацията, която получаваме от нашите клиенти през последните седмици, е доста несигурна и постоянно изменяща се ", показват от сдружението.

" Практически е невероятно да се направи надеждно измерима преценка на евентуалния резултат на пандемията ", показват и от " М+С хидравлик ". Казанлъшкият производител на хидравлични системи чака спад от 5.4% за първото тримесечие, като продажбите ще доближат 27.9 млн. лева

По-слабо, само че над предстоящото

Двуцифрен спад на продажбите има при другия производител на хидравлични произведения от групата - ХЕС (виж таблицата). От компанията обаче показват, че това е с 10.3% над бизнес проекта, а брутната облага, въпреки и леко надолу, е с 63.4% по-висока от предстоящото. Причината за този резултат е най-много понижението на материалните разноски при задържане на цените, на които предприятието продава. Компанията изнася близо 77% от продукцията си в Европейския съюз, а над 72% е предопределена за главния й клиент Palfinger Group.

ХЕС продължава да работи обикновено и след въвеждането на изключителното състояние в страната, само че се въздържа от дълготрайни прогнози. За момента е ясно, че през април и май ще има намаляване на резултатите. Като цяло за второто тримесечие упованията са приходите да спаднат с 25% на годишна база, а облагата да се свие с 55%.

Проблемни поръчки

С най-значителен спад в границите на групата е пазарджишкият цех за батерии и акумулатори " Елхим-Искра ", при който продажбите се свиват с близо една пета. Само за март понижението е от над 40% по отношение на година по-рано. Заради понижени и отказани поръчки, основно от Италия, Франция и Русия, предприятието спря работа за две седмици в края на март и началото на април. Негативен резултат върху резултатите е оказало и поевтиняването на оловото, чиято цена на Лондонската железна борса е спаднала с близо 10% от началото на годината.

За първото полугодие сдружението чака продажбите да се свият с към 27%, а регистрираната към края на март загуба да се задълбочи. Заради понижените поръчки и за май евентуално ще се наложи прекъсване на производството за част от дните през месеца, споделят от компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР