Тържествено извънредно пленарно заседание проведе Народното събрание във Велико Търново

...
Тържествено извънредно пленарно заседание проведе Народното събрание във Велико Търново
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Тържествено изключително пленарно съвещание организира Народното събрание във Велико Търново на 16 април по случай 140-годишнината на Търновската конституция, което е и празник на Конституцията и юриста

21.9 млн. евро са непознатите вложения в България през февруари, демонстрират предварителните данни на Българска народна банка. Общата сума от началото на годината обаче остава негативна. Иво Христов, шеф на кабинета на президента Румен Радев, определян от мнозина като сивия кардинал на " Дондуков " 2 , е една от изненадите в листата на Българска социалистическа партия за евроизборите. Той беше подложен на избираемата четвърта позиция по предложение на водача на партията Корнелия Нинова и след очевидно гласоподаване в Националния съвет. Христов влиза като част от гражданската квота. Нинова обаче не съумя да наложи своята листа, както и изключването на Сергей Станишев от листата. Листата на Българска социалистическа партия е управлявана от Елена Йончева, следвана от Петър Витанов и Цветелина Пенкова.

Присъда от 20 години затвор, санкция от 10 000 лева, възбрана да заема социална и държавна работа за период от 20 години и конфискация получи някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева, откакто първоинстанционният Специализиран углавен съд я призна за отговорна, че е поискала рушвет от 187 500 евро от предприемач. Зам.-кметицата Биляна Петрова и някогашният областен кмет на " Младост " Петко Дюлгеров са наказани надлежно на 15 години и 12 години затвор, санкция и конфискация.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Апелативният спецсъд реши дефинитивно да в профил от служба кмета на община Созопол Панайот Рейзи и основния счетоводител Златка Мусева, упрекнати за заграбване на над 2 млн. лв.. Рейзи към този момент съобщи, че ще се кандидатира още веднъж за поста на идните локални избори.

Свят
Учени в Тел Авив показаха откритието си, за което настояват, че е първото в света 3D принтирано сърце с човешка тъкан

Фотограф: Reuters
EС даде зелена светлина за започване на търговски договаряния със Съединени американски щати за унищожаване на митата върху индустриалните артикули. Брюксел е безапелационен, че земеделието няма да бъде включено в диалозите, само че това може да докара до конфликт с Вашингтон, който упорства земеделските артикули да бъдат част от договарянията. Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом съобщи, че задачата е да се реализира сделка до началото на септември.

Долната камара на съветския парламент утвърди законопроект, целящ да ускори контрола на страната върху интернет . Текстът би трябвало да бъде признат и от горната камара и да бъде подписан от президента, преди да влезе в действие. Според вносителите мярката е нужна за отбраната на страната след нападателната съгласно тях нова политика за киберсигурност, възприета от Съединени американски щати. Но опасенията са, че това би нараснало способността на държавните служби да управляват информацията.

Американският президент Доналд Тръмп наложи несъгласие на законопроект, утвърден от Конгреса , за прекъсване на поддръжката за водената от Саудитска Арабия война в Йемен. Тръмп разказа документа като " непотребен и рисков " опит за намаляване на конституционните му пълномощия. Опозицията в Конгреса против неговата политика в Йемен набъбна, откакто саудитски сътрудници убиха журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

Активистката в битката с климатичните промени Грета Тунберг се срещна с папа Франциск по време на общата му визита на площад " Св. Петър " във Ватикана

Фотограф: Reuters

Икономика България няма да заплаща 500 млн. евро санкция на австрийската EVN. Арбитражното дело, което компанията води против страната в Международния център за споразумяване на капиталови разногласия (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, е завършило. Макар че решение още не е оповестено, от EVN оповестиха, че няма да им бъде платено търсеното обезщетение. Австрийската компания инициира арбитража против България през 2013 година поради невъзстановени разноски при изкупуването на сила от възобновими източници.

Продажбите на български артикули в чужбина доближават 9.2 милиарда лева към края на февруари , което е с 18.9% над равнището от същия месец на предходната година. Износът към трети страни намаляваше през 2018 година, само че първите два месеца на тази дават сигнали, че трендът се обръща - експортът към страни отвън Европейски Съюз нараства с 23% на годишна база. Голям фактор за нарастването е ниската база от 2018 година, само че принос имат и по-високите продажби на оръжия и пшеница. От друга страна, износът към Европейски Съюз пораства със скромните 2.2% през януари, а позитивен принос идва от продажбите на горива и машини.

Гръцката Corinth ще създаде и достави тръбите за газовата връзка с Гърция. Компанията е част от групата Viohalco и се оказа единствената позволена до класиране компания с оферта от 58.2 млн. евро при оптимален бюджет за търга 60 млн. евро. В процедурата, почнала преди година и четири месеца, участваха 9 компании, само че да подадат предложения бяха поканени единствено три. Един от отпадналите претенденти - българската " Топливо-2 " на Васил Щраков, разгласи процедурата за опорочена и евентуално ще я апелира.

Volkswagen възнамерява да купи огромен дял в китайския си сътрудник Anhui Jianghuai Automobile (JAC), споделят източници на Reuters. Ако немският колос купи мажоритарен дял в китайската компания, това би било знак, че ръководеният от Херберт Дийс Volkswagen чака JAC да има основна роля в трансформацията към електрически автомобили, за която се готви

Бизнес

Комисия за защита на конкуренцията забрани на следената от Емилиян Гебрев " Емко " да придобие " Дунарит " . Антимонополният регулатор за повторно се намесва в проблема, откакто през 2016 година след известно отсрочване тя пусна договорката без забележки. Впоследствие обаче решението беше обжалвано от свързаната с депутата Делян Пеевски " Виафот инвестмънт България " и при започване на тази година Върховен административен съд върна на Комисия за защита на конкуренцията договорката за преразглеждане. Сега регулаторът откри, че взаимно двете биха имали господстващо състояние на пазара.

Три компании са подали оферта за нов патрулен транспортен съд за Военноморските сили , оповестяват от Министерството на защитата. Предложенията са на българската " МТГ-Делфин ", немската Lurssen Werft и италианската FINCANTIERI и ще бъдат отворени на 22 април. Максималната планирана стойност на обновения план е 984 млн. лв. с Данък добавена стойност, като в нея не влизат боеприпасите. Сделки и планове

" Еврохолд България " получи ексклузивност на офертата си за придобиването на българските активи на CEZ.
Предложението на съперника - India Power, не е отхвърлено, а остава като запаса, излиза наяве от изказване на представител на CEZ. Все още не е ясно в какви периоди ще важи ексклузивитетът и надлежно докога може да се чака сключване на контракт. Обичайно рамката при сходни покупко-продажби е три месеца.

Веригата за продажба на облекла втора ръка " Мания " ще се усили с най-малко пет нови магазина през 2019 година Разширението е ориентирано към Източна България, като веригата възнамерява да открие първият си магазин във Варна. От думите на оперативния управител Цветелина Томова излиза наяве, че компанията се оглежда и към северната част на страната, като търси по-големи пространства - сред 600 и 700 кв.м. Търговските обекти на " Мания " са 39, а общите им доходи за 2018 година доближават 20 млн. лева

Unilever влага 350 хиляди евро в индустриална линия във великотърновската " Сладоледена фабрика ". Новата линия е предопределена за сладоледите на съчка с марката Eskimo, които до момента се произвеждаха в базата на " Дарко " в София. Тя ще е с потенциал 6 хиляди бройки на час и ще обезпечи сред 10 и 15 нови работни места. Технологичното решение идва, откакто през 2018 година мултинационалната компания купи българското сдружение - производител на сладоледите Denny.

Френската информационна група Publicis Groupe купува американската организация за данни Epsilon за 4.4 милиарда $. Publicis Groupe оперира и в България - измежду организациите, част от холдинга в страната, са рекламните Saatchi & Saatchi, Publicis Sofia, Leo Burnet. С тази договорка френската група цели да се трансформира в желан от рекламодателите стратегически сътрудник и да ускори позициите си на американския пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР