Тържествено бе дадено началото на 52-рото издание на Фестивала на

...
Тържествено бе дадено началото на 52-рото издание на Фестивала на
Коментари Харесай

Стара Загора посрещна с бурни аплодисменти Фестивала на оперното и балетното изкуство

Тържествено бе обещано началото на 52-рото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Кметът на общината Живко Тодоров посрещна президента на Република България Румен Радев, който бе придружаван от първата дама – Десислава Радева. Заедно с шефа на Старозагорската опера Огнян Драганов публично откриха събитието, което е емблематично за оперното и балетното творчество освен у нас.

„ За мен е чест да открием дружно този по този начин значим и стойностен за града ни фестивал, в тази невероятна атмосфера, основана от  управлението и екипа на операта ни. Тук съм, с цел да поздравя и поддържа всички тях, тъй като направиха доста, макар тежките тествания, които взаимно преживяхме “, сподели кметът Живко Тодоров. „ Материалното постоянно господства над духовното в наши дни, само че хора като вас - на културата, на изкуството, на хубостта,  резервират полезностите и дават вяра. Община Стара Загора ще бъде и отсега нататък до вас, тъй като дружно можем и реализираме повече “, добави кметът и изрази признателност към президента на Република България Румен Радев за поддръжката, която има Стара Загора. Градоначалникът подари признака на хилядолетния град – лъвицата с лъвчето, на президента.  
-->
„ Стара Загора - позната с духа и културата, с вършиме улици и красивите липи. Благодаря ви за поканата да открием дружно този фестивал и да съпреживеем магията на този театър. Убеден съм, че всеки ще оцени по достолепие този празник, който Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора провеждат за феновете на класическото изкуство. Сцената на този дълготраен културен конгрес помни едни от най-големите наши и непознати креативен имена и носи парченце от дълбокия корен на старозагорци. На всички участници поисквам триумф и креативно ентусиазъм, а на вас феновете, искам доста вълнуващи мигове. На добър час на фестивала! “, поздрави присъстващите президента на Република България Румен Радев.

Приветствие към публиката насочи и шефът на  Операта Огнян Драганов. „ Фестивалът в никакъв случай не е бил самоцел, той е основан за, в която като на една самобитна витрина, желаеме да покажем най-новите достижения в региона на операта и балета. Тази вечер откриваме 52-рото издание с едно знаково заглавие  – „ Фауст “. Нека изкуството подарява всички ни с повече обич, с повече искреност и да ни доближава до по-голямата истина. Именно изкуството ни прави по-добри. От името на Държавна опера Стара Загора желая да благодаря на Община Стара Загора за тези 52  години поддръжка - и в положителни, и в сложни години “, показа с публиката от сцената Драганов.

Колаборацията сред Операта и Кукления спектакъл – операта с кукли „ Фауст “ –предизвика бурните овации на гостите на събитието. Постановъчното решение бе внушително зрелище за ценителите на класиката, преплетена майсторски с актуалните детайли за влияние. 

Фестивалът на оперното и балетното изкуство е измежду най-дългогодишните артистични конгреси в България. Началото му е сложено през 1967 година под името Декемврийски музикални дни. ФОБИ ще радва публиката до 2 декември, а богатата му стратегия включва оперни постановки, балетни спектакли, концерти, изложения, майсторски клас и министър председатели на книги.

Час преди формалния старт бе открита независима живописна галерия на музикалния възпитател и цигулар проф. Мичо Димитров. Експозицията му във фоайето на Операта демонстрира близо 40 платна, обединени под заглавието „ Видения на един музикант “.

Петъчната вечер е непокътната за авторския театър на Светозар Иванов /пиано/, който ще предложи сбирка от мултимедийни миниатюри, въодушевени от лирика. Публиката ще отвори сетивата си за музика от Кауъл, Крам, Скрябин, Вайл, Устволская, Кейдж, Ржевски, и Саариахо, както и за стихове от Сафо, Борхес, Аполинер, Лорка, Ахматова, Пас и Камингс. Хореографията е на Елени Марку, а анимацията на Лесли Смакър по кино фрагменти от Айзенщайн и Кирсанов. В спектакъла ще вземат участие Елени Марку – танц и Симона Кодева – сопран.

Програма и повече информация за фестивала - 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР